Mondd el: Kitartunk rendületlenül

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Búcsú Péter Jánostól, a Székely Nemzeti Tanács alelnökétől

A Székely Nemzeti Tanács alelnökét búcsúztatjuk, Péter Jánost. Jóságát, a békére törekvését említették többen is, és igazat szóltak. Péter János példát mutatott arra, hogy a jóság, és a békére törekvés tökéletes összhangban lehetnek a határozottsággal és a hűséggel. Föllépett a székely zászló védelmében, az oktalan zászlóleszedések ellen, de alkalmi hamisítók, a székely zászló meggyalázói ellen is megtalálta a helyes megoldást, s ha kellett le cserélte őket. 
Hűséges volt a közös célokhoz, ha kellett többször is nekirugaszkodott a Székely Nemzeti Tanács határozatainak a végrehajtásához. Nemrégiben arról beszélt, hogy az idén a kézdiszéki gyerekek balatoni nyaraltatását kiterjeszti Marosszékre is, és együtt kíván dolgozni a Marosszéki Székely Tanáccsal. Csak bízni tudok abban, hogy a helyi hagyományok ápolásában lesz méltó utóda, és elindulnak az idén a Balaton partjára a székely gyermekek. 
Búcsúznak Péter Jánostól a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának tagjai, és az egész Székely Nemzeti Tanács. Kérünk János, mond el a Székely Nemzeti Tanács égi vezérkarának, valahol, Csaba királyfi Csillagösvényén, mondd el Fodor Imrének, mondd el Márton Zoltánnak, mondd el Incze Bélának, mondd el Kónya Adámnak, mondd el Csíki Sándornak, hogy a Székely Nemzeti Tanács hű marad az úthoz, amelyen hajdanában, együtt elindultunk. Hűek maradunk Székelyföld határaihoz, a székely zászlóhoz, a székely székek hagyományához, hűek maradunk Székelyföld autonómia statútumához, amely ma a hiteles autonómiaküzdelem egyetlen letéteményese. Mondd el nekik, hogy nehéz időben kell helytállnunk. Tamási Áron soraival jellemezhetnénk a kort, amelyben élünk: „A jóknak torkán akadt a panasz, és száraz volt az idő szája, mint a deres erdei tűzhely, hol a fa s az állati csont együtt égett el síró fuvallattá.” Mondd el, hogy alapvető emberi jogainkban korlátozva, büntetésektől sújtva, az ellendrukkerek kórusától kísérve, de álljuk a harcot rendületlenül. Mondd el, hogy tőlük és tőled ez maradt ránk örökségül. 
Nyugodj békében János!

Izsák Balázs

Elhangzott 2017. május 23-án a kovásznai temetésen

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro