Törvénybe ütköznek Traian Băseascu magyarellenes kijelentései

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Panasszal fordult az Állandó Választási Hatósághoz Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Traian Băsescu, volt román államelnök magyarellenes kijelentései miatt. A beadványban a választási törvénynek azon előírásaira hivatkozik, amelyek tiltják a választási kampány során uszító vagy diszkriminatív választási üzenetek megfogalmazását, és idézi Románia volt elnökének a magyar miniszterelnökhöz intézett, példátlanul durva, sértő üzenetét: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk”. Traian Băsescu szerint a magyar nagykövetet ki kell utasítani Romániából, és haza kell hívni a budapesti román nagykövetet, enélkül ugyanis: "ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti csahos kutyák, hogy erre emlékeztessünk"

Ezek a facebookon közzétett üzenetek ellentétesek a Magyarország és Románia között a megértésről, az együttműködésről és a jószomszédságról szóló szerződéssel, valamint az ENSZ Alapokmányával, amely határozottan tiltja, hogy ENSZ tagállamok más államokat, azok területi épségét fenyegessék, áll a beadványban.

Izsák Balázs felháborítónak és megengedhetetlennek tartja, hogy valamely képviselőjelölt, egy szomszédos, szövetséges ország elleni felbujtás kampányeszközével próbáljon a törvényhozásban képviseletet nyerni, de magyar nemzetiségű romániai állampolgárként, magyar nemzeti identitásában is sértőnek és gyűlöletkeltőnek tartja Traian Băsescu megjegyzéseit.

Izsák Balázs a panaszt a mai napon nyújtotta be a bukaresti Állandó Választási Hatósághoz.

 

Sepsiszentgyörgy 2016. december 6.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro