Székelyföldért imádkozunk

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra biztatja Székelyföld lakosait, hogy október 30-án este gyújtsanak őrtüzeket valamennyi székelyföldi településen. Háromszéken is több helyszínen fellobban a láng, így hozva Bukarest és a nagyvilág tudomására: Székelyföld nem feldarabolható.

A Székely Nemzeti Tanács már korábban javasolta, hogy minden év októberének utolsó vasárnapja legyen Székelyföld Autonómiájának Napja. Ennek jegyében fordultak felhívással a nagyvilág keresztény, magyar gyülekezeteihez, hogy az idei autonómianapon, október 30-án templomaikban imádkozzanak a székely szabadságért, Székelyföld autonómiájáért.

 Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke közleményében emlékeztet: tavaly Székelyföld határait világították ki őrtüzekkel, viszont akkor megfogalmazódott az igény a közösségek részéről, hogy minden településen legyen őrtűz. Ezért az SZNT, szintén felhívásban, azt kérte a székelyföldi önkormányzatoktól, vállalkozóktól, civil szervezetektől, hogy ugyanezen a napon, vagyis vasárnap 17.30-tól őrtüzekkel, fáklyákkal, gyertyákkal kivilágítva Székelyföld minden települését, „mutassuk fel azt az igényt, hogy mi Székelyföld autonómiáját akarjuk… Ugyanakkor tiltakozzunk a hatalom elnyomó törekvései ellen. Ha csak a székely zászló használatának a korlátozását vagy a tervezett közigazgatási átszervezést említem, akkor bőven van ok a tiltakozásra”, nyomatékosít Gazda.

 A helyszínek folyamatosan frissülnek, az utolsó pillanatig mozgósítanak. „Háromszéken minden polgármestert megkerestünk, és hálával tudom azt mondani, hogy partnerek, tehát visszautasításban sehol nem részesültünk”, hangsúlyozza a széki elnök. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban, a ’48-as emlékmű előtt szerveznek félórás rendezvényt, ez alkalommal Székelyföld térképét gyertyákkal jelenítik meg, majd ezt követően a Míves Házban nemzetközi kiállítás nyílik Alkalmazott autonómia címmel.

 Kézdivásárhelyen a vasútállomás mellett gyújtanak őrtüzet, Kovásznán pedig a csomakőrösi temető mögötti dombon lobban fel a láng, és idén is megpróbálják kirakni gázolajas fűrészporból Székelyföld térképét, amit majd meggyújtanak, „a láng sugározza a székely közösség hitét az autonómiában”. Baróton a Millenniumi parkban gyúlnak fel az autonómia fényei, de máglyák fognak fényleni olyan megszokott helyszíneken is, mind az Óriáspince-tető, a Perkő, a zabolai Halom-tető vagy az ozsdolai Hilib-tető.

 A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke bízik abban, hogy minden háromszéki községközpontban lesz megmozdulás, több kisebb faluban is gyújtanak máglyát. Mindenütt felolvassák a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott kiáltványt is, melyet román és angol nyelven eljuttatnak a hazai, illetve nemzetközi szervekhez, diplomáciai kirendeltségekhez.

 

Kiss Edit

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro