Nem akadályozható a tüntetés (Székely szabadság napja)

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Semmilyen peres fejlemény nem akadályozhatja meg, hogy március 10-én, a székely szabadság napján az SZNT megtartsa a bejelentett marosvásárhelyi megemlékezést és tiltakozást – nyilatkozta tegnap Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, miután kézhez kapta annak az ítéletnek az indoklását, amelyben a törvényszék a székely szabadság napja rendezvényeinek tudomásulvételére kötelezi Dorin Florea polgármestert.
A gyülekezési törvény szerint a polgármester a bejelentés utáni 48 órában tilthat be egy rendezvényt. Ezt Dorin Florea nem tette meg tavaly tavasszal, amikor az idei rendezvényt bejelentették, de egy válaszlevélben korainak minősítette a beadványt, és elhárította a véleménynyilvánítást. Ezt a levelet értelmezte a bíróság, és tudomásulvételre kötelezte a polgármestert – magyarázta Izsák Balázs, aki szerint a polgármester fellebbezhet, de nem kérhet olyasmit a bíróságtól, aminek nincsen köze a per tárgyához. „Ha születne is másodfokú ítélet március 10-e előtt, annak sem lehet az a tárgya, hogy a bíróság tiltsa be a rendezvényünket. A per ugyanis nem erről szól” – vélekedett. Hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy a polgármesteri hivatal mindent el fog követni a tiltakozás akadályozásáért, de a tiltásra nincsen eszköze. 
Az SZNT elnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette azt az indoklást, amellyel a bíróság alátámasztotta az SZNT számára kedvező ítéletét. Kijelentette: az indoklás minden vonatkozásban az SZNT tör¬vény-értelmezését támasztja alá. Nyomatékosította, hogy a gyülekezési jog alapvető jog, ami nem jóváhagyáshoz, hanem bejelentéshez kötött. Izsák Balázs elmondta: az indoklás megerősítette azt a meggyőződését, hogy Marosvásárhelyen az elmúlt években a polgármesteri hivatal módszeresen megsértette a gyülekezési jogot. Ennek a gyakorlatnak szerinte véget kell vetni. 
Az SZNT 40 ezer résztvevőre számít március 10-én Marosvásárhelyen. A rendezvény megemlékezéssel kezdődik a székely vértanúk emlékművénél, majd tiltakozó felvonulással és a prefektusi hivatal előtti tüntetéssel folytatódik.
 
Háromszék, 2016-02-16
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro