A Kisebbségi Munkacsoport tagjai az Európai Bizottsághoz fordulnak a Székely Szabadság napja kapcsán

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

- Gál Kinga sajtóközleménye -
 
        A mai napon tartotta Strasbourgban soros ülését az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja. A találkozó kezdetén Gál Kinga, a testület néppárti társelnöke felolvasta a Székely Nemzeti Tanács levelét a Székely Szabadság napja kapcsán tervezett felvonulás betiltásáról. A fideszes EP-képviselõ javaslatára a munkacsoport tagjai az Európai Bizottságot kérdezik az ügyrõl.
 
        Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke a mai ülés megnyitásakor ismertette a Székely Szabadság Napja kapcsán, Marosvásárhelyen március 10-re tervezett felvonulás betiltását a hatóságok részérõl. Ez gyakorlatilag gyülekezési jog megsértését jelenti, ami ellentmond az alapvetõ szabadságjogoknak, és szembemegy az európai értékekkel. A fideszes EP-képviselõ felolvasta a Székely Nemzeti Tanács levelét, amelyet a Kisebbségi Munkacsoporthoz intéztek. Gál Kinga levezetõ elnökként bejelentette, hogy a munkacsoport tagjai hivatalos kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz az üggyel kapcsolatban. "Az Európai Bizottságnak a kettõs mércét félretéve számon kell kérnie a román hatóságokon az alapvetõ jogok tiszteletben tartását, melyek a jogállamiság alapját képezik" - hangsúlyozta a néppárti képviselõ.
 
        A Kisebbségi Munkacsoport a továbbiakban a nyelvi sokszínûség védelméért fellépõ európai hálózatot (NPLD) hallgatta meg. A szervezet bemutatta európai ütemtervét, melynek célja fellépni a nemzeti kisebbségek, regionális, illetve veszélyeztetett nyelvek érdekében, megerõsíteni az EU elkötelezettségét a nyelvi sokszínûség mellett nem csak elviekben, de gyakorlati lehetõségek megteremtésével. A frakcióközi munkacsoport megvitatta a valenciai katalán nyelvû oktatás helyzetét, aktuális problémáit is.
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro