Tökés László tiltakozása az Európai Parlamentben

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

KÖZLEMÉNY

 

 

Az Európai Parlament 2015. február 25-i ún. miniplenárisán szólalt fel az esti órákban Brüsszelben Tőkés László európai képviselő. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja apropóján a román nacionálkommunizmusnak az erdélyi magyarsággal szemben elkövetett bűneit idézte fel, a Ceauşescu-diktatúra asszimilációs politikája részeként külön is kitérve a Székelyföld erőltetett elrománosításának a kérdésére.

A legfájdalmasabb azonban az, hogy negyedszázaddal a kommunista diktatúra bukása után a román többségi hatalom még mindig a rég lejárt magyarellenes politikai kurzust folytatja: az európai regionális átszervezés ürügyén diktatórikus módszerekkel igyekezvén felbomlasztani az egységes magyar többségű székely régiót.

A Székely Nemzeti Tanács ezen önkényes területi átszervezés ellen akarta felemelni szavát, amikor 2015. március 10-re, a Székely Szabadság Napjára tiltakozó felvonulást és nagygyűlést hirdetett, Marosvásárhelyre. A helyi román hatóságok azonban önkényes, diszkriminatív és alkotmányellenes módon betiltották a magyarok jogos tiltakozását, durván megsértve ezáltal a 700 ezres székely közösség emberi és kisebbségi jogait, valamint gyülekezési és szólásszabadságát.

Erdélyi képviselőnk határozottan kiállt az erdélyi magyarság és a székelység emberi és kisebbségi jogai védelmében. Tiltakozó felszólalásában ugyanakkor az Európai Parlament támogatását kérte Székelyföld autonómiájának a kivívása érdekében.

 

Brüsszel, 2015. február 26.

                                                                                                              Tőkés László  EP-képviselő  Sajtóirodája

                                                   ================ o ==================

 

F EL S Z Ó L A L Á S


A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján hívom fel a figyelmüket a romániai Erdélyre, melynek magyarságát a hírhedt nacionálkommunista Ceaușescu-diktatúra megpróbált erővel asszimilálni.

Ugyanez a sors várt volna az erdélyi Székelyföldre. Azóta megdöntöttük a diktatúrát, de a többségi román hatalom tovább folytatja Ceaușescu politikáját, és az európai regionális átszervezés ürügyén fel akarja oszlatni az egységes magyar többségű székely régiót.

Tiltakozom Székelyföld területi átszervezése ellen!

Tiltakozom az ellen, hogy a marosvásárhelyi (Târgu Mureș) román hatóságok betiltották a Székely Nemzeti Tanács március 10-i tiltakozó rendezvényét, durván megsértve ezáltal az erdélyi magyarok emberi és kisebbségi jogait, valamint Alkotmány biztosította gyülekezési és szólásszabadságát!

Az Európai Parlament közbenjárását kérem Székelyföld védelmében és autonómiájának kivívása érdekében.

Brüsszel, 2015. február 25.

                                                                                    Tőkés László

                                                                                    EP-képviselő

 

 

 

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro