Székelyekkel szolidarizáló villámcsõdület volt Nagyváradon

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

     Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei vezetõi egy szimbolikus politikai gesztussal emelték fel szavukat június 18-án Nagyváradon a Romániában újabban elõforduló a jogtiprásokkal szemben. Egy utcai villámcsõdület és egy rögtönzött sajtótájékoztatót követõen kitûzték a székely zászlót Tõkés László európai parlamenti képviselõ irodájának erkélyére. A több tucat szimpatizáns és érdeklõdõ két rövid, magyar és román nyelvû tájékoztatót hallgatott meg az akcióról a képviselõi irodával szembeni járdán, civil állambiztonságiak és éppen arra járó rendõrök vigyázó tekintete elõtt.
    Az eseményen maga Tõkés László is megjelent, és hangos szóval elmondta: 1956-ban a magyar szabadságharcosok, 1989-ben a diktatúra ellen fellázadt románok vágták ki nemzeti színû lobogóikból a kommunista jelképeket, negyedszázaddal ezelõtt közös óhaj volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Most meg ott tartunk, hogy az EU-tag Romániában csorbulnak a kisebbségi jogok mellett még az alapvetõ emberi jogok is. A magyar irodalom erdélyi nagyjainak emlékezete, sõt újratemetése is tiltott (Wass Albert, Nyírõ József), könyveik ellen is hajtóvadászatot indított a hatalom, szobraikat elkobozzák, a mûveiket olvasókat zaklatják. Háborús bûnösként és felforgatókként bélyegeznek meg olyanokat, akik annak idején a kommunista hatalomátvétel ellen álltak ki. Érthetetlen az az elán, amellyel a magát szociáldemokratának mondó kormányzat küzd a magyar és székely nemzeti szimbólumok, például a székely zászló ellen. Ez is egyfajta kommunista visszarendezõdés, ami ellen tiltakozni kell minden lehetséges fórumon és eszközzel – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tõkés László európai parlamenti képviselõ, kiemelve: a mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása.
            Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke a maga során a sajátos román demokráciával szembeni hiányérzeteit sorolta fel, szerinte a kis lépések politikája oda vezetett, hogy Erdélyben, Romániában bármikor sérülhetnek a nemzeti kisebbségek jogai, a kormányzat kénye-kedve szerint tesz engedményeket vagy vonja vissza azokat. Nemcsak a magyar autonómia szénája áll rosszul – miközben az RMDSZ kormányzati tényezõként lesi a hatalom asztaláról lehulló morzsákat –, hanem már a szólás- és véleményszabadság is veszélybe került a Ponta-kormány regnálása alatt.
     A demonstráción megjelentek közül többen Wass-kötetekkel jelentek meg, Pataki István költõ pedig egyik, az alkalomhoz illõ versét olvasta fel. A székely zászló átvétele és kitûzése után Tõkés László válaszolt az újságírók kérdéseire, majd a jelenlévõk elénekelték a székely himnuszt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro