Perlik a kormányt a kovásznai Fenyő szálloda ügyében

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár indít pert a román kormány ellen.  A felperesek diszkriminatívnak és törvényellenesnek tartják a kormány tavaly év végén hozott döntését, amelynek értelmében  a kovásznai Fenyõ szállodát az ortodox egyháznak ajándékozták.  Az indoklás szerint a diszkrimináció abban áll, hogy az ortodox egyház egy olyan ingatlan birtokába jutott, amely nem vallási célokat szolgál, miközben a magyar történelmi egyházak államosított ingatlanjaik többségét nem kapták vissza. Történik mindez egy olyan városban, ahol az ortodox vallásúak aránya 21,2 százalékos.
Mint ismeretes a 114/2013 sürgõsségi kormányhatározat tavaly karácsony napján a kovásznai Tündérvölgyben álló, ásványvizes kezelõközponttal és sportpályákkal is rendelkezõ kétcsillagos szállót a Hargita és Kovászna megyei görögkeleti püspökségnek ajándékozta.  A hatemeletes, 89 szobás szálloda fölött korábban az állami protokollalap rendelkezett. A sürgõsségi kormányrendelet szerint a 9,5 millió lejes leltári értékû turisztikai célú ingatlant „a román állam alapvetõ intézménye, a román nép nemzeti identitásának a megõrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának imperatívusza” indokolja.
A felperesek szerint a sürgõsségi kormányhatározat súlyosan sérti a vallásszabadságról és az egyházak mûködésérõl szóló 489/2009-es törvényt, alapvetõen a felekezetek egyenlõ bánásmódjának elvét és gyakorlatát. A kereset egyebek mellett hivatkozik a törvény 9. cikkelyének 2. bekezdésére, ami szerint: "A felekezetek egyenlõek a törvény és a hatóságok elõtt. Az állam nem részesít elõnyben egyetlen vallásfelekezetet sem, és nem tûri meg valamely vallásfelekezet kiváltságos kezelését, illetve hátrányos megkülönböztetését."
A felperesek ugyanakkor panaszt tettek az Országos Diszkriminációs Tanácsnál.
A Székely Nemzeti Tanács látva a román hatóságok hozzáállását, szükségesnek tartja hangsúlyozni: azon túl, hogy felemeljük szavunkat a nyilvánvaló jogsértések ellen, forduljunk az igazságszolgáltatáshoz.  Egy jogállamban ugyanis mindenkinek, még a hatóságoknak is meg kell érteniük, hogy senki nem áll a törvények felett. Ugyanakkor felkérjük mindazokat, akiknek érintettsége valószínûsíthetõ, lépjenek be a perbe.

Sepsiszentgyörgy, 2014. április 10.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtóirodája
 

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro