Tõkés László üzenete

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Székely Nemzeti Tanács
eIzsák Balázs elnök úrnak
        Marosvásárhely


Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Megemlékezõk!
Kedves Testvéreim és Honfitársaim!


     A Székely Szabadság Napja alkalmából ezúton küldöm harcos üdvözletem mindazoknak, akik a tilalmas viszonyok ellenére a székelyvásárhelyi Postaréten összegyûltek.

     „Marosvásárhelyre figyeljen a világ!” – ekképpen hangzott a felhívás világszerte. Én magam, Strasbourgba menet, Veletek szinte egy idõben, az Európai Parlament plenárisán készülök felemelni a szavam Székelyföld területi autonómiája és erdélyi magyarságunk önrendelkezésének az ügye mellett.
Kós Károly Kiáltó szava visszhangzik bennem. Hogyha a területében meggyarapodott románság meg fogja becsülni erdélyi magyar polgárait – szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni – a legjobb akaratunk ellenére, és saját kárára, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket.

     Találó példa erre 1990 Fekete Márciusa, valamint a városi hatóságok mostani törvényellenes tiltó határozata a Szabadság Napjának békés felvonulása ellenében. Önrendelkezésünk jogának tudatában ezt a diktatórikus jogfosztást nem tûrhetjük.
Jancsó Benedek, az 1918-ban alapított Székely Nemzeti Tanács létrehívója valamikor ezeket írta: A székely nem akar szolga lenni. „Aki benne szolgát keres, igen sokszor csalódhatik, aki viszont munkatársul fogadja, igen ritkán, vagy éppen sohasem. A székely, mint népdalaiban énekli, mindig szabad székely akar maradni, s büszke bércek lakója!” (A székely nép)

     Isten szabadnak teremtett minket – nem szolgának. Emberi és nemzeti jogaink nem képezhetik alku tárgyát. Nem hagyjuk a román kormány csapdájába csalatni magunkat. Szabadságunkért rendületlenül kiállunk.

     Autonómiát Székelyföldnek! Szabadságot a Székely Népnek!

     Hajrá Erdély! Hajrá Székelyföld! Hajrá Partium!

     Éljen a magyar szabadság! Éljen a Haza!

Nagyvárad, 2014. március 10.

    Tõkés László
    Erdély európai képviselõje
    az EMNT elnöke

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro