Kereset a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntartásáért című polgári kezdeményezés ügyében

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában elérhető a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett és a jogszabályokban előírt polgári bizottság képviselői – Izsák Balázs és Dabis Attila, mint felperes - által, szeptember 27-én benyújtott kereset a  Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntartásáért című polgári kezdeményezés ügyében. Az Európai Unió által iktatott kereset alperese az Európai Bizottság. A kereset összesen hat, az uniós jogszabályokban foglalt jogalapra hivatkozik. Az ügy új jogi képviselője dr. Sobor Dávid.

A Székely Nemzeti Tanács 2011 novemberében döntött úgy, hogy élni kíván az uniós polgári kezdeményezés eszközével. A szakértői, valamint politikai egyeztetések után a véglegesített tervezetet 2013 nyarán az SZNT által felkért tizenkét tagú polgári bizottság iktatta az Európai Bizottságnál. A polgári bizottság tagjai: Boldoghy Olivér és Őry Péter – Szlovákia/Felvidék, Dabis Attila - Magyarország, Roland Rolf Dudda - Ausztria, Pierre Joseph Gillet - Belgium, Izsák Balázs Árpád és Korodi Attila – Románia/Székelyföld, Drs. Franciscus Albert Bernardus Jeursen - Hollandia,  Miren Martiarena Barcaiztegui - Spanyolország/Baszkföld, Anton Publik - Svédország, Jordi Xucla Costa – Spanyolország/Katalónia, Andreas Schmalcz – Németország. Az Európai Bizottság 2013. július 26-án kelt levelében tájékoztatta a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés szervezőit, hogy a bejegyzést elutasította. A jogvesztő határidőn belül a polgári kezdeményezés bizottságának képviselői -  Izsák Balázs és Dabis Attila - postázták az Európai Unió Luxemburgi Bírósága címére azt a keresetet, amiben azt kérik, hogy a Bíróság semmisítse meg az Európai Bizottságnak a kezdeményezés bejegyzésének az elutasítására vonatkozó határozatát és kötelezze a Bizottságot, hogy a kezdeményezést jegyezze be. A keresetet a Bíróság szeptember 27-én iktatta.

Megjegyezzük, hogy az Európai Unió Luxemburgi Bírósága történetében ez az első kereset, amelyet a romániai magyar közösség igényeit is érintő ügyben jegyeztek be.

Itt található a kereset magyar, román, angol, spanyol, francia, német és holland elérhetőségét. Bővebb információ a nemzetközi dokumentumok menûpontban.

 

Sepsiszentgyörgy, 2014. január 30.

 

A Székely Nemzeti Tanács Sajtóirodája

 
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro