Méltóságteljes ünnep és kiállás Brüsszelben a székelyek önrendelkezése mellett

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Székelyek Nagy Menetelése történelmi eseményének támogatása jegyében is zajlott a hagyományos 56-os megemlékezés a Szent Mihály és Gudula székesegyházban és az azt követő fáklyás felvonulás vasárnap este. A nagyszámú résztvevő az ünnepi szentmise végén, a magyar és a székely himnusz eléneklését követően fáklyákkal, gyertyákkal, magyar és székely zászlókkal vonultak a székesegyháztól az ismeretlen katona sírjáig, hogy a magyar hősökre emlékezvén, méltóságteljesen vállaljanak szolidaritást az önrendelkezésükért küzdő Székelyföldiekkel.

Belgiumi Magyarok Szövetsége, az Emberi Jogok Közép-Európai Bizottsága, valamint képviseletünk, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletének brüsszeli HUNINEU irodája ezt követően közös nyilatkozatban fordult Románia brüsszeli nagykövetéhez, melyben támogatásukról biztosítják a Székelységnek az európai értékek alapján és azok jegyében szerveződő önrendelkezési törekvéseit. A nyilatkozatot minden Európai Uniós állam nagykövete és minden Autonómiával bíró uniós közösség brüsszeli képviselete megkapta.

A nyilatkozat teljes szövege:
"Nyilatkozat a székely emberek szabadságjogaiért, a székely-magyar nemzeti közösség és Székelyföld autonómiájáért

A Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletének brüsszeli HUNINEU irodája, a Belgiumi Magyarok Szövetsége valamint az Emberi Jogok Közép-Európai Bizottsága ezennel közös nyilatkozatban fejezik ki egybehangzó álláspontjukat, melyben támogatják a Székely Nemzeti Tanács által 2013. október 27-ére - valamennyi erdélyi magyar politikai erő összefogásával és egyetértésével Bereck és Kökös között tartandó „Székelyek Nagy Menetelését”, és annak célkitűzéseit.

Határozott álláspontunk, hogy a megmozdulás célja, az autonóm székelyföldi régió létrehozatala teljes mértékben megfelel az Unió alapelveinek, megvalósítja az európai szubszidiaritás elvét, ugyanakkor nem sérti Románia területi integritását és szuverenitását, és ahogyan a számos európai országban kiválóan működő autonóm régiók gyakorlata igazolja - erősíti az ország belső kohézióját, gazdasági versenyképességét és stabilitását.

A fenti szervezetek kijelentik, hogy támogatják a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyar nemzeti közösségek európai gyakorlattal összhangban álló autonómiatörekvéseit! Éppen ezért szervezeteink és támogatóink Brüsszelben 27-én este 19 órától rövid fáklyás felvonulással fejezik ki szolidaritásukat és egyetértésüket a Székelyek Nagy Menetelésének résztvevőivel. Nyilatkozatunkhoz mellékeljük a Székely nemzeti Tanács „Autonómia Statútumát”, mely ismerteti a székely nemzeti közösség szándékait autonómia törekvésüket illetően.

Tisztelettel:
Kiss Antal (Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletének brüsszeli HUNINEU irodája)
Dr. Kállay Oszkár (Belgiumi Magyarok Szövetsége)
Pierre Gillet (Emberi Jogok Közép-Európai Bizottsága) "
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro