Európai polgári kezdeményezésekről tartottak konferenciát Székelyszentistvánon

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A közigazgatásilag Makfalvához tartozó Székelyszentistvánon Mi és Európa címmel szervezte meg a hétvégén az önkormányzat, a Szent István-napi ünnepségeket. A háromnapos rendezvénysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye az európai polgári kezdeményezések konferencia volt, amelyen bemutatták a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ polgári kezdeményezését, azok kilátását.

Az SZNT-nek a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezését nemrégiben elutasította az európai bizottság. Az EMNP az őshonos nemzeti kissebbségek kulturális örökségének védelmében fogalmazta meg jogalkotási javaslatát, amelyet szintén elutasítottak az úgynevezett előzetes jogi normakontroll során. Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának, a FUEN-nek a közös kisebbségvédelmi kezdeményezésének bejegyzéséről még nem döntött a bizottság.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta, hogy „egy olyan kezdeményezésről van szó, amelyben az egész közösségnek részt kell vennie, függetlenül attól, hogy végülis sikerül bejegyeztetni vagy sem, sor kerül az aláírásra vagy sem.” Továbbá kiemeli, hogy az SZNT kezdeményezése csak egy része egy olyan európai szintű mozgalomnak, amely a nyelvi sajátosságokkal rendelkező régiók védelmében indul. „Egy európai mozgalomról van szó, amelynek keretében a székelyek, a katalánok, a baszkok, a skótok, a finnek, és a korzikaiak felismerik a közös érdekeiket, összefognak és olyan stratégiákat, közös együttműködési tervet dolgoznak ki amely segít leküzdeni azokat a hátrányokat, amelyeket amiatt kell elszenvedniük, hogy az Európai Unió számára láthatatlanok.” – tette hozzá Izsák.

 
Az Európai Unió látja a tagállamokat. A tagállamok szintje alatt lát bizonyos régiókat, amelyeket az Európai Unióról szóló szerződés 174. cikkében fel is sorol, hogy a kohéziós politikában mely régióknak szentel kiemelt figyelmet. Vannak olyan típusai a régióknak, amelyek láthatóak, például szigeti régiók. De ha egy régió kulturális sziget a kontinensen, akkor az Európai Unió eltakarja a szemét, a bizottság eltakarja a szemét, és azt mondja, hogy az a felsorolás, ahol ezeket a régiókat felsorolták az kimerítő és teljes. Holott ez a megfogalmazás is ellentmond. Ezzel az indokkal utasították el a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett polgári kezdeményezést. Ez az, amiért mi az Európai Unió bíróságához fogunk fordulni.

Az EMNP alelnöke, Zakariás Zoltán elmondása szerint a Néppárt megvárja az Európai Bizottság válaszát FUEN kezdeményezésére. „Amennyiben elfogadják, nem látom értelmét, hogy egy másik kezdeményezést is beadjunk, hiszen ez aprózná ebben a pillanatban már az erőket, akkor meg támogatni fogjuk minden erőnkkel az aláírások összegyűjtését. Amennyiben esetleg a FUEN kezdeményezés is elutasításra kerül, akkor felül fogjuk vizsgálni az álláspontot, és akár megpróbálva egy újabb összedolgozást kialakítani nyílván valamilyen formában egy olyan kezdeményezést próbálnánk promoválni, amely több eséllyel indul.” – mondta az alelnök.

Vince Lóránt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának alelnöke az RMDSZ nemzetközi titkára szerint „nagyon jó dolog az, hogy a helyi közösség és az elöljárók közvetlen információkat szereznek egy ilyen fontos témáról, egy ilyen eszközről, mint a polgári kezdeményezés. Gyakorlatilag a kezdeményezések sorsától függetlenül jó az, hogyha hallanak arról, hogy európai megközelítésben, felvetésben hogy lehet a kisebbségi jogokról beszélni.” Felfokozott várakozással tekintenek az európai bizottság válaszára, az RMDSZ által javasolt és a FUEN égisze alatt megvalósított polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

Vince Loránt kihangsúlyozta, hogy „itt Erdélyben és az anyaországgal kapcsolatban már megvalósult egy nemzeti partnerség a téma kapcsán. Az, hogy ma itt le tudunk ülni erről beszélgetni, de korábban is már megfogalmazódtak ilyen támogató nyilatkozatok, az hogy Magyarországról ilyen fontos jelzést kaptunk előbb a Magyar Szocialista Párttól, de legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Én úgy érzem, hogy e konkrét téma köré megvalósítottuk a nemzeti partnerséget.”

Makfalva község polgármestere, Vas Imre elmondása szerint nagyon fontosnak tartották ezt a témát, „mert rólunk szól, értünk van” és fontosnak tartották, hogy mind a három képviselő jelen volt. „Látom, hogy körvonalazódik egy olyan egyesség, hogyha valamelyik elbukik, akkor támogatni fogjuk azt, aki be tudja jegyeztetni. Van egy némi összefogás és akarat, hogy véghezvigyük a kezdeményezést.” –tette hozzá.

(Forrás: Kossuth Rádió)
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro