Asztalunkon a Székely Nép újabb száma

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Ha még nem kapták meg, hamarosan asztalukra kerül a Székely Nép 6., in­gyenes száma Háromszéken, melyet 40 000 példányban jelentetett meg a Székely Nemzeti Tanács.
A lap első oldalán a Székely Szabadság Napján mintegy 30 000 résztvevő által elfogadott, Románia kormányához intézett beadvány szövege olvasható, melyet közel 45 000 ember hitelesített utólag kézjegyével is. A Marosszéki Székely Tanács fotópályázatot hirdetett az autonómiatüntetésen készített fotókból. A címlapon, illetve egy belső oldalon láthatók a díjnyertes felvételek. A lapból megtudhatjuk, hogy a pályázatra 71 felvétel érkezett, melyet a Marx József Fotóklub tagjai rangsoroltak. Tanulmá­nyoz­hatók az SZNT utolsó, június 22-i ülésének határozattervezetei, valamint ezúttal is helyet kap az irodalom és művészet: Ferenczes István Felirat az égi táblánál szolgáló Gróf Széchenyi István­hoz című versét Márton Árpád csíkszeredai képzőművész illusztrálta.
Párhuzamot vonnak a szerkesztők az ötven évvel ezelőtti washingtoni menetelés és a jelenlegi helyzetünk között. Az amerikai feketék tiltakozása után jogosan tehetjük fel a kérdést: nem vagyunk-e mi is hasonló helyzetben Romániában? Szekeres Lukács Sándor A székely jogról, a gyökerektől a mai napig című tanulmányának első része után Dabis Attila írásának folytatása olvasható A Dél-Tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS) címmel. Az írás számunkra is tanulságos, mivel megismerjük belőle, milyen keményen meg kellett harcolniuk az olasz tartomány németjeinek, hogy elérhessék autonómiájukat. Izsák Balázs Európai autonómiák és Székelyföld önrendelkezése című tanulmányának ne­gyedik részében a következtetéseket vonja le. Ebből idézünk egy részletet: „Az őshonos kisebbségek belső önrendelkezése nem lokális, nem regionális kérdés, hanem összeurópai. Megoldása egy alapvető emberi jog intézményes biz­tosítása, s pozitív válasz egy biztonságpolitikai kihívásra. (…) Ez lehet Szé­kelyföld lakóinak, a székelységnek egyik reménysége, még akkor is, ha olykor a román nacionalizmus árnyéka vetül a székely jövőképre.” A lapban Gazda József is közöl jegyzetet Házat és hazát címmel, valamint elolvashatjuk 12 pontban, mit jelentene számunkra, ha autonómiánk lenne.
Gazda Zoltán
 
(forrás: Háromszék)
 
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro