Megfigyelői jelentés

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

SÓGOR CSABA - RMDSZ-SZENÁTOR

Az RMDSZ programjában célul tűzte ki a három szintű autonómiát: személyi, kulturális és területi. Sokszor hangzott el az elmúlt 17 esztendőben RMDSZ–en belül, a román társadalom részéről is, hogy nem is biztos, hogy a Székelyföldön élő 600 000 magyar nemzetiségű román állampolgárnak létfontosságú óhaja az autonómia.

Ha a román törvények szerint nem is tekinthető hivatalosnak a napokban megszervezett népszavazási erőpróba, arra mindenképpen jó, hogy eloszlassa a kételyeket.
Ezért is üdvözlendő az SZNT kezdeményezése, így legalább “tiszta vizet öntünk a pohárba”. Az elmúlt időszakban elhangzott közeledési nyilatkozatok (RMDSZ és RMDSZ-en kívüli szervezetek között), de maga az esemény fontossága is kötelezett arra, hogy a felkérésnek – miszerint megfigyelőként vegyek részt a népszavazáson - eleget tegyek. (Gondolom a legtöbb autonómia törvénytervezetet aláíró RMDSZ- szenátornak is szólt a meghívás) Így vettem reszt december 18-án, Barót és Olasztelek településeken, a mozgó urnát vivő szervezők kíséretében, megfigyelőként.
Minden a lehető legnagyobb rendben, csendben zajlott le. A szervezés kifogástalan volt. A hangfelvétel, amelyet magam készítettem Olaszteleken, a Markó családnál, tanúskodik arról, hogy az aznap születésnapját ünneplő 70 éves szavazó teljesen tisztában volt a kérdéssel. A kérdésemre, mit jelent az autonómia, miért szavaz rá, a válasza egyértelmű volt: gyermekkoromban 2 csendőr volt Baróton, most 48.

Az eredmények ismerete nélkül már most állítom, érdemes volna egész Székelyföldön a példát folytatni, a népszavazási erőpróbát mindenütt megszervezni.
SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro