Izsák Balázs üzenete az Erdélyi Magyar Néppárt kongresszusának

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Tisztelt Küldöttgyűlés, kedves barátaim!

 

A Székely Nemzeti Tanács és a magam nevében köszöntöm az Erdély Magyar Néppárt második Országos Küldöttgyűlését. Erre a fontos tanácskozásra, - amint nyilván azt Önök is tudják, - lehet, hogy sorsdöntő, de mindenképpen kritikus időszakban kerül sor. Románia kormányának, az ország nemzetközi kötelettségvállalásait is sértő régiósítási terve, a székelység létezésének maradék intézményi-területi kereteit fenyegeti. Ebben a helyzetben minden erdélyi magyar politikai erőnek együttműködési készségről kell tanúságot tennie, és zárnunk kell sorainkat az ellenséges, kormányzati szándékkal szemben. Egyre több küzdeni tudó, és küzdeni akaró emberre lesz szükségünk, akik vállalják, hogy gátakat emelnek ha kell az idők sodrában, de ha kell békülékeny, okos szóval szerelik le az ellenséges indulatokat. A legfontosabb azonban, hogy az együttműködés magyarok és magyarok között, székelyek és székelyek között ne váljon áldozatává a közelgő választási évben sem a belső vitáknak.

 A Székely Nemzeti Tanács ismételten Románia parlamentje elé kívánja terjeszteni Székelyföld autonómia statútumát. Szükséges, hogy annak bármilyen változtatása az érintettek akaratára épüljön, s maguk a székelyek mondják meg minden részletében, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak. Szeretnénk, ha lenne olyan magyar képviselő, aki vállalja, hogy azt ismételten a román törvényhozás elé terjeszti, vállalja, hogy kiáll mellette a nyilvánosság előtt. Ha ez nem történik meg, akkor az állampolgári törvénykezdeményezés eszközével kell élnünk. Ebben a munkában is számítunk az Erdélyi Magyar Néppártra, hiszen a vonatkozó törvény feltételeit teljesíteni nem könnyű feladat.

Nagy érdeklődéssel és rokonszenvvel várjuk a európai polgári kezdeményezésük előzetes ellenőrzésének eredményét. Úgy gondoljuk, hogy kezdeményezéseink kiegészítik egymást, és függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő, lesz közös feladatunk a közösségi jog fejlesztésében, egy, a mainál demokratikusabb Európa megteremtésében.

A Székely Nemzeti Tanács örömmel bocsátja nemzetközi kapcsolatait, munkájának minden eredményét a székely önkormányzatok, de összes erdélyi magyar partnere rendelkezésére, hiszen a munkánk eredményességének egyik legjobb visszaigazolása, ha az minden erdélyi magyar érdekét, tágabb értelemben a romániai demokrácia egészét szolgálja.

Kívánok eredményes munkát Önöknek, bölcs döntéseket, hogy munkájuk mindannyiunk javát szolgálja.

  

                                                                                                Izsák Balázs

Budapest, 2013. április 19.  

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro