A magyar EBESZ delegáció kiállt a Székelyföld autonómiája mellett

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Olyan országból jövök, Magyarországról, ahol mi magyarok 1989-ben megnyitottuk a keletnémet menekültek előtt a határt, és ezzel jelentős mértékben hozzájárultunk Németország újraegyesítéséhez. Sőt, ezzel megnyitottuk az utat a megosztott Európa egyesítése előtt is. Mint magyar politikus büszke vagyok erre.

Ezt azért mondtam el önöknek, mert a kommunista rendszerben a nemzetiségi kérdést ugyan nem igazán tudtuk megoldani, hiszen a kommunista párt a nemzetiségeket sok helyen politikai eszköznek tekintette, és fel is használta őket a hatalomgyakorlásra, a megosztásra. Bízom benne, hogy az újraegyesült Európában jelentős eredményeket érhetünk kisebbségvédelemben, hiszen ma már demokráciában élünk.

Olyan országból jövök, ahol 10 millióan vagyunk az ország határain belül, és mintegy 2 millió honfitársunk él a szomszédos országokban. Ennek a 2 milliónak a 80%-a Európai Uniós tagállamban, főképp Romániában és Szlovákiában található, és mintegy 500 000-re tehető azoknak a  száma, akik EU-n kívüli országban élnek: Ukrajnában, Szerbiában.

 Minden ötödik honfitársunk, tehát a környező államok állampolgára. Ebből is láthatják, miért is fontos számunkra, magyarok számára a kisebbségvédelem.

 Otthon, Magyarországon 13 nemzeti, etnikai kisebbség él.

Kedves Barátaim!

Dél-Tirol tartományfőnökének, Durnwalder Úrnak a nyitóbeszéde igen nagy hatást tett rám. Két szempontból is. Egyrészt azért, mert számomra igen megnyerő volt magabiztossága, amely végig sugárzott a beszédéből, és amelyből arra lehet következtetni, hogy Dél-Tirolnak jó és alkalmas vezetője van. Imponált az is, ahogy az olasz és a német nyelvet váltogatta, és mindkettőn, mint anyanyelvén beszélt.  Hiszen itt Dél-Tirolban két,- sőt háromnyelvűség van: 75% a németek, 25% az olaszok és 5 % a ladinok aránya.

Másrészt nem akartam hinni a fülemnek, amikor azt hallottam tőle, hogy az autonómiát élvező Dél-Tirolban az 1 főre eső nemzeti össztermék 34 500 Euró. Azt hittem, rosszul hallok. Bár, már amikor a határt Ausztria felől átléptük feltűnt a gazdagság, az, hogy milyen szép és rendezett itt a táj, milyen csodálatosak a természeti szépségek. Sokáig azt hittem, mindez csak álom, és ez nem is a valóság.

34 500 Euró! Ez hihetetlen szinte. Ez egy óriási teljesítmény. És ahogy a szavaiból kivettem, mindezt Dél-Tirol az itt élő 3 nemzet összefogásának, szorgalmas munkájának, és nagyrészt az elért autonómia státusznak köszönhetik. Ez a gazdasági teljesítmény, mint ahogy maga a dél-tiroli autonómia is, úgy gondolom, példaértékű.

Végig azon járt az agyam, hogy ha az autonómiának ilyen pozitív hozadéka van, ilyen együttélést teremthet, és ilyen gazdasági teljesítményt eredményez az itt élő nemzetek között, vajon miért nem adjuk meg minden olyan kisebbségben élő nemzetnek, amelyik ezt kéri, az autonómiát. Gondolok itt a Székelyföldre Romániában vagy akár a Vajdaságra Szerbiában?

Persze, ez egy költői kérdés. Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű dolog. Mások a körülmények is, mint akkor voltak, amikor Olaszország és Ausztria kétoldalú államközi egyezményben rendezte Dél-Tirol autonóm státuszát.

Kedves Barátaim!

Az EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek úr az előadásában elmondta, hogy a Bolzánói ajánlásoknak, amely egyben a mostani összejövetelünk fő témája, de magának a kisebbségvédelemnek is egyfajta előfeltétele a jó szomszédsági viszony. Igen, ám! De mi van akkor, amikor ez nem adott? Amikor 2 szomszédos ország között feszült a viszony, akkor hogyan alkalmazzuk a kisebbségvédelmet. Márpedig a mostani viszony Magyarország és Szlovákia között barátinak éppen nem nevezhető. A kormányváltás óta ugyan ez jelentős változáson ment át. Abban, hogy ez a viszony elmérgesedett, persze nemcsak a szlovákok a hibásak. Bizonyára mi, magyarok is azok vagyunk. Romániával az utóbbi években jelentős javulást értünk el, bár ott is van még teendőnk.

Az olyan helyzetekre, amikor 2 szomszédos ország viszonya nem kedvező, dolgozta ki Vollebek úr az ún. Bolzánói ajánlásokat. Felismerte ugyanis, hogy az adott ország területén élő nemzetiségeknek elégedettségre van szükségük ahhoz, hogy az országban béke legyen. Tehát a kisebbségvédelem, az a részes tagállamok számára biztonsági kérdéseket vet fel, míg a kisebbségek szempontjából emberi jogaik gyakorlásáról van szó.

 Magyarország, a Bolzánói ajánlásokat jónak és követendőnek tartja. Be is építjük azokat mind a hazai kisebbségi politikánkba, mind a határon túli magyarokkal kapcsolatos nemzetpolitikánkba.

 Köszönöm, hogy meghallgattak.

 Nagy Andor

Országgyűlési képviselő, KDNP

a magyar EBESZ delegáció vezetője

 Bolzano, 2011-05-19

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro