Történelmi közösség jelképe a székely zászló

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Döntést hozott a Segesvári Ügyészség a makfalvi zászlóügy kapcsán. Immár zavartalanul loboghat az, nem csak Makfalván, hanem a történelmi Marosszék bármely településén.

Mint ismert, tavaly decemberben a makfalvi polgármester feljelentése kapcsán rendőrségi vizsgálat indult azon hat helyi MPP-s tanácsos ellen, akik kitűzték a zászlót a polgármesteri hivatal épületére. A rendőrség az ügyészséghez fordult annak megállapítását kérve; sérti-e a román törvényeket az eset? Az ügyészség válaszlevelében megállapítja: a szóban forgó zászló egy történelmi közösség szimbóluma. Továbbá azt is leszögezi, hogy a zászló nem minősül fasisztoid, rasszista illetve xenofób szimbólumnak, tehát nem esik a tiltott jelképek használatát szabályozó törvény hatálya alá sem.

A döntés precedensértékű – mondta el érdeklődésünkre Izsák Balázs az SZNT elnöke, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ügyészségi végzés „történelmi közösségként” határozza meg a székelységet.

A feljelentő Zsigmond Vencel, Makfalva polgármestere szűkszavúan kommentálta az ügyet. Szerinte tisztázni kellett ezt, mert ő nem tudhatja az összes vonatkozó rendelkezést, arról viszont nem beszélt, hogy miért is zavarta őt a székely zászló. Zsigmond szerint tanácsi határozatra lett volna szükség a kitűzéshez. Korábban Bárczi Győző alprefektus szintén a zászló eltávolítására szólította fel a polgármesteri hivatalt, mint kiderült helytelenül értelmezve a törvényt. Bárczi most üdvözölte a döntést. „Jó döntés, amivel sok minden tisztázódik” – fogalmazott az alprefektus és hozzátette; ő korábban is arra bíztatta a polgármestereket, hogy a tanácsterembe, vagy a folyósóra tegyék ki a székely zászlót.

A zászlót kitűzők egyike Vass Imre alpolgármester, akit egyébként éppen Zsigmond Vencel indítványára függesztettek fel ismételten tisztségéből, örömét fejezte ki a döntés kapcsán. Vass Imre a Vásárhelyi hírlapnak elmondta reméli a bíróság hamarosan visszahelyezi tisztségébe, hiszen korábban is kedvező végzés született felfüggesztése kapcsán, az eset pedig az akkorihoz hasonló. A zászlókitűzés kapcsán Vass elmondta, a polgármester által kifogásolt tanácsi határozat csakugyan nem létezik de a kérdésben szavaztak a makfalvi önkormányzat ülésén. Akkor 7 tartózkodás mellett 5-en szavaztak igennel. A szavazás tényét, valamint annak eredményét a 2009. szeptemberi tanácsülés jegyzőkönyve rögzíti, és a helyi tanács hivatalos honlapján is elérhető.

A mostani ügyészségi végzés eredményeként megszüntetik az eljárást a 6 makfalvi tanácsos (Nagy Miklós, Muszka Árpád, Jakab Levente, Péter Ödön, Csonta Ferenc István és Vass Imre) ellen, a perköltséget pedig az állam állja.

Maros megyében eddig Szovátán, Makfalván és Gyulakután tűzték ki a székely zászlót, de Hargita és Kovászna megyékben több tíz önkormányzat épületén látható.

Biró Zsolt – Vásárhelyi Hírlap, 2010. augusztus 26.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro