Kinek áll a zászló Makfalván?

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Újból botrányt kavar és magyar-magyar belharcot eredményez a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzött székely zászló Makfalván. A lobogó ismét kikerült a községháza homlokzatára, de Zsigmond Vencel RMDSZ-es polgármester helyettesétől, Vass Imrétől kérte annak azonnali eltávolítását. Az MPP-s alpolgármester azonban megtagadta az utasítás végrehajtását.

Közben a kormányhivatal nevében Bárczi Győző alprefektus is arra szólította fel a csaknem színmagyar küküllőmenti település önkormányzatát, hogy távolítsa el a zászlót. A jogász végzettségű Bárczi az 1994-es 75-ös számú törvény 7. cikkelyére, valamint a 2001/1157-es kormányhatározatra hivatkozik levelében: az említett jogszabályok értelmében a román zászlót kötelező módon ki kell tenni az állami hivatalok, intézmények épületére, más államok lobogói pedig kimondottan csak ünnepek, illetve rendezvények alkalmával tűzhetők ki, ám minden esetben csak a román trikolór kíséretében.

Vass Imre emlékeztetett: Zsigmond Vencel ezelőtt öt hónappal is levetette a székely zászlót, majd a rendőrségen jelentette fel a lobogót 2009. december 23-án kitűző polgári párti tanácsosokat. Az alpolgármester már válaszlevelet is küldött Bárczi Győzőnek, melyben rámutat, szerinte a székely zászló kifüggesztése nem ütközik törvénybe, mivel nem egy különálló állam lobogójáról van szó.

Kérdésünkre, hogy melyik törvény tiltja a lobogó használatát, Bárczi Győző alprefektus belátta, hogy egyik sem, azonban hozzátette: amit a törvény nem tilt, azt nem feltétlenül engedélyezi. „Én már többször is elmondtam: tegyék ki a tanácsterembe, a polgármester irodájába, csak ne az épület homlokzatára tűzzék ki. Amúgy megkérdezném az MPP-t, miért nem tűzte ki a székely zászlót Gyulakuta községházára?” – replikázott Bárczi, utalva a gyulakuti elöljáró politikai hovatartozására.

Az alprefektus szerint azzal, hogy az MPP kimondottan olyan településeken szorgalmazza a zászló használatát, ahol RMDSZ-es polgármester áll a hivatal élén, nem tesz egyebet, csak provokál. Kérdésünkre, hogy ő miért nem hagyta a felszólítást felettesére, Marius Paşcan prefektusra, Bárczi Győző röviden csak annyit mondott: „Én a munkámat végeztem”.


Szovátán a szél fújta el a zászlót


Makfalva maradt az egyetlen marosszéki település, amelynek közigazgatási épületén a román és az uniós lobogó mellett a székely zászló is leng. Szovátán a szél oldotta meg az önkormányzat „gondját”. „Nem tettünk eleget a prefektusi felszólításnak, de a szél besegített és leverte a zászlót tartóstól együtt” – magyarázta lapunknak Péter Ferenc polgármester.

Az elöljáró hozzátette, hogy nem áll szándékában újra kitűzni a lobogót, annál is inkább, mivel egy zászlót már kihelyezett az oldalsó bejáratnál lévő székely kapura. Az épület homlokzatára március 15-én Tóth Ferenc tűzte ki a lobogót, majd három napig, baltával a kezében őrizte.

Krónika – 2010. május 25.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro