Marosvásárhely a stratégiai erdélyi magyar főváros

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Maros megyei önkormányzat képviselői tegnap döbbenten vették tudomásul: Radu Berceanu szállításügyi miniszter a marosvásárhelyi repülőteret gyakorlatilag „törölte” az európai légi folyosók hálózatából (TEN-T) azáltal, hogy nem vette fel a hazai stratégiai röpterek jegyzékére (Erdély Ma).

Székelyföld modernizációjában a Székelyföldi Egyetemhez mérhető hatású  lehet a ”székelyföldi repülőterek” fejlődése. A székelyföldi értelmiség visszatérése a Szülőföldre nagymértékben kötődik a multinacionális cégek mozgásához is. Egymagában sem a turizmus, sem a pityókatermelés nem tud szakmai elégtételt nyújtani a képzett fiatalok számára. Ezért szükségünk van a multinacionális cégek felügyelt, lehetőleg irányított megtelepedésére is. Nem hiszem, hogy egy, a helyi termelők érdekében lebutított Székelyföldet szeretnénk, ahol mindenki pityókát és nadrágot termel, jó esetben szendvicsevő turistákat szolgál ki.

A nemzetközi tőkének pedig repülőtér kell, vagy autópálya. A jelenlegi román kormány pedig gondoskodik arról, hogy Székelyföldnek egyikből se jusson. Székelyföld izolációját a keresztúri és brassói gödörbiztos utak biztosítják. Tényleg jó ez nekünk? Mire jó, a pityókaföldek védelmére?!

A közelmúltban éppen a „magyar” Wizzair cég ejtett, hatalmas érvágást a székelyföldi repülőterek ügyén, amikor járatait Marosvásárhelyről Kolozsvárra helyezte át. A magyar multik ajánlatai pedig sok esetben nem versenyképességük miatt kedvesek számunkra, hanem mert egyszerűen tiszteljük magyar kötődésüket. Ezért használunk OTP-MOL  kártyát, például. Tehát, jobban oda kellene figyelniük az ilyen vonzatokra.

Visszatérve, Székelyföld számára két stratégiai repülőtér létezik, az egyik a marosvásárhelyi, a másik a brassói.

Amennyiben tőlünk telik, ezt a kettőt minden úton támogassuk, a kolozsvárit pedig kerüljük. Nem Kolozsvár ellen, hanem Székelyföldért.

Repüljünk tudatosan!

Kovács Szilamér

2010. április 30. – ***

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro