Újabb nem az autonómiára

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Képviselőház Közigazgatási Bizottsága ma vita nélkül utasította el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiastatútum-tervezetét – közölte Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke. A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának felkérésére Sógor Csaba szenátor és Becsek Garda Dezső parlamenti képviselő 2005. június 30-án nyújtották be a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénykezdeményezést

Ferencz Csaba elmondta: ma váratlanul napirendre került a tervezet, Mircea Dusa, Hargita megyei parlamenti képviselő, volt kormánybiztos terjesztette elő a beadványt, aki egyben kérte a negatív véleményezést, a vita nélküli elutasítást is. Az alsóház Közigazgatási Bizottságának két RMDSZ-es tagja van: Antal Árpád András Kovászna és Seres Dénes Szilágy megyei parlamenti képviselők. Ferencz Csaba tájékoztatása szerint, a szavazás során a szakbizottság tagjai – a két RMDSZ-es képviselő kivételével – a visszautasítás mellett voksoltak. Antal Árpád András halasztást kért, és a negatív véleményezés ellen szavazott, Seres Dénes, a testület titkára pedig tartózkodott.

A törvényhozási folyamatban a nyilvános képviselőházi vita következik, majd a szenátus elé kerül a tervezet. Románia Parlamentje a Székelyföld autonómiájára vonatkozó kezdeményezést 2004 tavaszán is visszautasította.

Nagy Zsuzsanna

erdely.ma – 2005.  szeptember 22.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro