A parlament elé terjesztik az autonómiaügyet

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A parlament elé terjesztik az autonómiaügyetÁllampolgári kezdeményezésként terjesztik a parlament elé a Székelyföld autonómiastatútumát – jelentette be a hétvégén Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. A hétvégi állandó bizottsági ülésen a 16 tag közül kevesebb mint nyolcan jelentek meg, ezért a testület döntésképtelenné vált, így nem fogadták el az erre vonatkozó határozatot sem.

Izsák ugyanakkor elmondta: konszenzus született arról, május 23-án tartják meg a soron következő munkaülést, amelyen megválasztják a kezdeményező bizottságot, amely felhatalmazást kap arra, hogy a Székelyföld autonómiastatútumát állampolgári kezdeményezésként a parlament elé terjessze és ezt a folyamatot végigvigye. Izsák Balázs kifejtette, hogy ha a törvénytervezet ismét a parlament elé kerül, újra felróják majd a törvényhozók, hogy a kérdésben nem tartottak népszavazást.

Eddig 34 önkormányzat fogadott el az autonómiareferendum kiírására vonatkozó határozatot, és további települések is napirendre tűzték. Rendkívül fontos, hogy a népszavazáson kifejezett közösségi akaratnak, a 220 ezer szavazatnak érvényt akarnak szerezni az önkormányzatok is.

Ezeknek a határozatoknak az elfogadása a folyamat része, ha nem is tartják meg a népszavazásokat, mert a prefektúrák megtámadják a határozatokat, ezáltal az önkormányzatok elkötelezik magukat az autonómia mellett. Ha a statútum a parlament elé kerül, a prefektúrák által megtámadott referendumhatározatok periratait csatolják a dokumentációhoz, és eszközként használják fel az autonómia akadályozói ellen, hiszen így nem róhatják fel, hogy nem szerveztek népszavazást, mondta Izsák Balázs.

Krónika – 2009. április 6.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro