Az autonómia magyar érték

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a kovásznai Fábián Ernő Népfőiskolán folyó év március 3-án Magyar értékünk: az autonómia. Gondolatok a székely parlamentről címmel  tartott előadást. Gazda József házigazda, az SZNT alelnöke bevezetőjében egy sor történelmi példát hozott fel, amelyek bizonyítják, a magyarság mindig tiszteletben tartotta a Kárpát-medencében élő  népek önrendelkezését. Az autonómia magyar érték, szögezte le Izsák Balázs, hiszen történelmünk szerves része. A székely közösség pedig saját példájával igazolta, hogy a magyar nemzet keretében is mennyire fontos az önrendelkezés. Ez számunkra ma is a szabadság intézménye - fogalmazott az SZNT elnöke, aki a nemrég újra alakított skót parlament példájával érvelt amellett, hogy hivatkoznunk kell erre az örökségre. (A skót törvényhozás néhány évvel ezelőtt úgy kezdte működését, mint a kétszáz évvel korábban megszüntetett intézmény jogutódja.) Izsák Balázs XI. Pius pápát és Márton Áron püspököt idézve azt is egyértelművé tette, hogy a szubszidiaritás elvén alapuló autonómia egyben erkölcsi követelmény is.

A keret tehát adott, ám az autonómia elérése érdekében az első csatákat a magunk sorában kell megvívnunk. Elsősorban azt kell elérni, hogy az autonómia gondolata a politika, általában a közélet központi témája legyen - mondta az elnök - és ebben az öt éve alakult SZNT-nek sikerült eredményeket elérnie. A nemzetközi kötelezettségvállalások betartatása terén azonban visszalépés történt, amikor az RMDSZ kormányszerepet vállalt, és lemondott a rendelkezésre álló külpolitikai eszközök használatáról. Ezt maga Markó Béla ismerte el - ismertette a szövetségi elnök 1999-es beszédét Izsák Balázs.

Az összefogást, az egységet csakis az értékek mentén lehet megvalósítani. A székelyföldi önkormányzatok szerepe ebben a folyamatban rendkívüli módon felértékelődött, hiszen a 130 választott köztestület szerveződései már most meg tudják teremteni az autonómia alapintézményeit. A népszavazások sora és bírósági sorsa pedig azzal szembesíthet mindenkit, hogy Romániában a bíróságok politikai döntéseket hoznak - érvelt az immár közel 30 önkormányzat által kiírt népszavazások mellett az SZNT elnöke. Az előadó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy milyen lehetőségeket biztosít, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet rá, milyen veszélyeket rejthet  számunkra Románia készülő közigazgatási reformja.
 
Az előadáson a nagyszámú közönség mellett részt vett Ferencz Csaba tájékoztatási alelnök, Ferencz Botond, az Orbaiszéki Székely Tanács elnöke, valamint az SZNT több orbaiszéki küldötte. Az előadás után az SZNT vezetői megbeszélést folytattak az Orbaiszéki Székely Tanács vezetőivel valamint  önkormányzati képviselőkkel, amelynek során a helyi népszavazások folyamatát tekintették át.

Kovászna-Sepsiszentgyörgy, 2009. március 3.
Az SZNT Sajtószolgálata

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro