Törvényszéken az autonómiaügy

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Szekeres Attila

Tegnap tárgyalta Sepsiszentgyörgyön a megyei törvényszék közigazgatási részlege a prefektúrának a sepsibükszádi tanács autonómiahatározata elleni keresetét.

Az önkormányzat novemberben hozta meg döntését, melyben kinyilvánította akaratát, hogy helyi népszavazást írjon ki, azaz megkérdezze a lakosságot: akarja-e, hogy létrejöjjön Székelyföld mint önálló közigazgatási egység, és Sepsibükszád község ehhez tartozzék.

Az alperest a referendum kezdeményezője, a Székely Nemzeti Tanács révén Kincses Előd ügyvéd képviseli, s a prefektúra keresetére megírta a válaszlevelet. Tegnap érdemben letárgyalták az ügyet. Bács Márton Csaba polgármester hangsúlyozta, hogy a prefektúra kihagyta azt a lépést, miszerint előzőleg fel kellett volna szólítania a helyi tanácsot, hogy vonja vissza a határozatot, s csak azután adhatta volna be keresetét a törvényszékre. Ehelyett a törvényesség megyei felügyelője egyenesen a közigazgatási bírósághoz fordult.

A tárgyalás végén a bírói testület időpontot nem mondott, csak annyit, hogy hamarosan meghozza ítéletét.Háromszék – 2009. január 30.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro