Vargyas kiáll a népszavazás mellett

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Hecser László

Mint az várható volt, a kormánymegbízotti hivatal kifogást emelt a vargyasi tanács határozata ellen, amellyel március 15-re kiírta az autonómia-népszavazást, s arra kérte az erdővidéki község képviselőit, vonják azt vissza.

A vargyasiak tudomásul vették György Ervin álláspontját, de mivel úgy vélik, nem áll jogában megszabnia, hogy milyen kérdésben kérik ki falustársaik véleményét, készek vállalni a pereskedést is. Ahhoz, hogy a kérdés jogi útra terelődjék, az MPP-s szavazatokon kívül legalább egy RMDSZ-es tanácstag támogatására is szükség volt. Papuc Constantin Levente volt az, aki a szövetség részéről a polgáriakkal szavazott.

Az MPP vargyasi szervezetének elnöke, Román Attila úgy véli, alapvető emberi joguk sérül, ha a kormánymegbízotti hivatalnak adnak igazat a közigazgatási bíróságon, hiszen - bármilyen kérdésről is legyen szó - az Európai Unióhoz tartozó országban nem szabad megtiltani egyetlen állampolgárnak sem, hogy véleményt nyilvánítson. "Mi egyszerűen csak azt szeretnénk megtudni, Vargyas népe igényli-e az önrendelkező Székelyföld létrehozását. Ezt feltétlenül tudnunk kell, hiszen e nélkül nincs megfelelő jogalapunk a további küzdelmekhez." Román Attila szerint az, hogy az RMDSZ nincs kormányon, csak elősegítheti az ügyet, hiszen "a szövetséget most nem köti egyetlen koalíciós kötelezettsége sem". Ilkei Ferenc polgármester úgy véli, hogy a vargyasiaknak igenis, következetesen ki kell állniuk igazuk mellett, ezért ő is kész minden tőle telhetővel az ügyet elősegíteni.

A vargyasiak arra számítanak, hogy akárcsak három esztendővel ezelőtt, Kincses Előd most is melléjük áll a jogi küzdelemben. További támaszt várnak Tőkés Lászlótól is, aki az EP közgyűlése előtt szólalhatna fel érdekükben.

Háromszék – 2009.01.12

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro