Vargyas kiírta a népszavazást

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Hecser László

Bár kevésen múlt, hogy elutasítsák az autonómia-népszavazásra vonatkozó határozattervezetet, végül a vargyasi tanács úgy határozott, hogy március 15-re kiírják a referendumot.

Az RMDSZ-frakcióból öten úgy gondolták, nincs szükség a lakosság megkérdezésére, így a politikailag igencsak kiegyensúlyozott tanácsban a mérleg nyelve a szövetséghez tartozó, de a Magyar Polgári Párt voksaival megválasztott alpolgármester, Szőcs Dénes lett.

Az MPP-s Román Attila felolvasta a még októberben előterjesztett tanácshatározat-tervezetet, majd arra kérte társait, módosítsák a kiírás időpontját március 15-re, mert a polgármesteri hivatal addig halogatta a tanácsülés összehívását, hogy november 30-ig már nincs idő a felkészülésre.


Vargyas, Háromszék

Kolumbán Magdolna községi jegyző kijelentette, hogy nem lehet referendumot kiírni olyan kérdésben, amely a megyehatárt is módosítaná, ezért ő törvénytelennek tartja a határozatot, és nem fogja ellenjegyezni. Ilkei Ferenc polgármester azt mondta, biztosan lesz, aki törvénytelennek fogja találni a határozatot, s megtámadja, de legyenek bátrak, szavazzák meg, és írják ki a népszavazást. Az RMDSZ-frakció tagjai – Borbáth Tibor, Tóth Péter, Péter Domokos, Papuc Levente és Máthé Sándor – visszafogottan ugyan, de ellenezték a határozattervezetet. Azzal érveltek, hogy Vargyas már egyszer kiírta a népszavazást e kérdésben, és a március 15-i dátumot sem találják megfelelőnek, mert akkor "ünnepelni akarnak, és nem szavazni".

Az öt MPP-képviselő mellett Szőcs Dénes alpolgármester is igennel szavazott, így 6-5 arányban döntöttek úgy, hogy a szabadságharc kitörésének 161. évfordulóján Vargyason népszavazást tartanak.

2008. november 28. – Háromszék

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro