Nyilatkozat

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Tulit Attila1

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak!

A székely nép 2007-ben több mint 210 ezer aláírással közölte az országgal és Európával is, hogy Székelyföldön autonómiát akar. Most a székelyföldi települések önkormányzatainak felelősségtudatán és bátorságán múlik, hogy döntéseikkel több százezer embernek nyíljék lehetősége népszavazással is megerősíteni és határozottan, törvényesen, félreérthetetlenül kinyilvánítani autonómia-igényét.

A Kovászna Megyei Önkormányzat Magyar Polgári Párt frakciója elégtétellel és nagyfokú bizakodással tapasztalja, hogy megyénk önkormányzatai egyre számosabban döntenek a helyi népszavazás kiírásáról. Ők látják a legtisztábban, hogy autonómia-küzdelmünknek sorsfordító szakaszához érkeztünk! Az ügyben döntő képviselők választóiknak tett ígéretüket teljesítették. S bizonyíték rá, hogy jól döntöttek, az is, még egyetlen székely ember sem akadt, aki ezeknek a döntéseknek ne örült volna! Egyre gyakrabban halljuk viszont azt, hogy: na, végre!

A megyei önkormányzat magyar elnöke és magyar képviselőtestülete az autonómia-küzdelem következetes vállalására és végigvitelére kapott felhatalmazást a megye magyar választóitól. Választottakként kötelességünk az ügyet támogató álláspontunkat kinyilvánítani. Megyei önkormányzati képviselőkként személyes és közös felelősségünk a községek és városok mellé állni, népszavazási kezdeményezésüket támogatni. Nyugtassuk meg a folyamatosan félrevezetett és megfélemlített önkormányzatok képviselőit, hogy kezdeményezésük törvényes, döntésükért anyagi következményekkel sem kell számolniuk.

Mi képezhetne alkalmasabb és életrevalóbb együttműködési alapot a székely megyék között, mint felkarolni a megyehatárok módosítási szándékát, biztosítani ennek a településenkénti egységes megszervezési módját?

A Magyar Polgári Párt Kovászna megyei önkormányzati frakciója reméli, hogy a székely települések népszavazási kezdeményezése a megyei RMDSZ- frakció támogatását is bírja, hogy ezt az RMDSZ-frakció sürgősen és félreérthetetlenül megfogalmazza és közvetíti az önkormányzatok felé.

Sepsiszentgyörgy, 2008. november 20.

Tulit Attila napirend előtti felszólalása Kovászna Megye Tanácsának november 21.i ülésén nem hangozhatott el, erre a gyűlésvezető Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke nem adott lehetőséget. A Magyar Polgári Párt frakcióvezetője a gyűlés végén átnyújtotta a felszólalás szövegét az RMDSZ frakcióvezetőjének.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro