Az önvédelemtől az autonómiáig

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Ferencz Csaba

November 11-13. között Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására a Kárpát-medencei Magyar Autonómia-Tanács (KMAT) küldöttsége Brüsszelben tartózkodik. A küldöttség tagjai — Fodor Imre, SZNT-alelnök, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Szövetségének alelnöke — tegnap részt vettek az Integráció, autonómia és stabilitás témakörben tartott parlamenti közmeghallgatáson, ahol nemzeti közössé­geik helyzetéről és problémáiról, valamint az általuk vezetett szervezetek időszerű törekvéseiről nyújtottak tájékoztatást — adja hírül Tőkés László sajtóirodája.

Tőkés László, a KMAT soros elnöke a szervezet által célul kitűzött közös autonómiaképviselet fontosságát hangsúlyozta. "A Kárpát-medencei magyar nemzetrészek számára többszörösen hátrányos, elnyomott — kisebbségi — helyzetükben a közösségi önrendelkezés — az autonómia — jelentheti az egyetlen életképes alternatívát és megoldást" — mondta az EP-képviselő, ugyanakkor sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a küldöttségből kimaradtak az RMDSZ és a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának képviselői. Tőkés annak a reményének adott hangot, hogy a kisebbségi önvédelem mostani állapotából előbb-utóbb eljutnak a kisebbségi autonómiák megvalósulásának európai színvonaláig. Fodor Imre bejelentette, hogy az SZNT újból a román törvényhozás elé kívánja terjeszteni Székelyföld autonómiastatútumát, továbbá kezdeményezi a magyar—román államközi alapszerződés felülvizsgálatát.

Felszólalásában Henrik Lax finnországi svéd EP-képviselő európai szempontból is rendkívül fontosnak ítélte a Kárpát-medencei magyar közösségek kérdését. "A kisebbségek ügyének még az Európai Parlamentben sem könnyű politikai támogatást szerezni" — mondta a képviselő, aki szerint az EU-ba való felvétel előtt álló országok esetében a kisebbségi jogérvényesítés egyik leghatásosabb eszköze a csatlakozási tárgyalás.

2008. november 12. – Háromszék

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro