Árpád fejedelem-díj a Székely Nemzeti Tanácsnak

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Mózes László

A Gábor Áron Teremben Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató az idei emlékév kapcsán szólt Árpád fejedelemről, majd Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt az alapítvány és a Herendi Porcelánmanufaktúra által alapított Árpád fejedelem-díjról, annak hátteréről és jelentőségéről. Mint mondta, "egy büszke nép nem tűri, hogy elvegyék a történelmét", utalt az eddigi kitüntetettekre, akik "a magyar nemzet gerincei". Művészek mellett idén Orbán Viktornak is átadták, s megjegyezte, amikor létrehozták a díjat, arra gondoltak, "itt az ideje, hogy köszöntsük azokat, akik ennek a jeles népnek, jeles nemzetnek a történelmét óvják". Ötven elismerésből tizenhármat Erdélybe hoztak, majd a székely autonómia apropóján megjegyezte: számára nagyon fontos az, hogy az ember tetteiben, gondolataiban, céljai megvalósításában független lehessen.

Miután Fodor Imre, az SZNT elnöke átvette az Árpád fejedelem-díjat, kijelentette: az SZNT felvállalta megmaradásunk zálogát, azt, hogy eredményesen küzdjön azért, hogy megoldódjon az erdélyi kérdés, az autonómia. Ha ez nem sikerül, a szászok sorsára jutunk — figyelmeztetett. Azt is elmondta, a népszavazás vége felé járnak, Marosvásárhelyen az RMDSZ körzeti szervezetei is segítik őket. Befejezésként megígérte, "továbbvisszük ezeket a dolgokat úgy, ahogy eddig is tettük". Gazda Zoltán, a sepsiszéki MPSZ elnöke végül megjegyezte, megelőlegezett ez a díj, mert az SZNT akkor fogja megérdemelni, amikor Gubcsi Lajos "székely autonóm földre fog lépni, de hisszük, ez be is fog következni".

Ünnepélyes keretek között ismerték el tegnap este Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) az autonómia megteremtéséért folytatott küzdelmét. Az Árpád fejedelem-díjat Fodor Imre, az SZNT elnöke vette át a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

2007-09-20 - Háromszék

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro