Jogos az autonómiaigény

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Tőkésék lobbikörútja Strasbourgban

Farkas Réka


Hans-Gert Pöttering és Michl Ebner dél-tiroli képviselő pozitívan vélekedett a belső népszavazásról. Szerintük az Európai Parlamentnek az az álláspontja, hogy minden olyan igényt, mely nem irányul Románia területi integritása ellen, jogosan lehet kérni, beleértve a három autonómiaformát, vagyis a székelyföldi területi autonómiát is. Fontosnak tartották, hogy az SZNT és az EMNT felsorakoztatta autonómiatörekvése mellé az egyházakat, s a nem kormányzati szervezeteket. Véleményük szerint meghatározó, hogy minél szélesebb körű legyen az autonómia iránti igény, s a legmegfelelőbb lépésnek tartották, hogy az SZNT megszervezte a belső népszavazást, mely vitathatatlan módja ennek az igénynek a felmutatására. Ajánlották, az erdélyi magyarság próbáljon minél több támogatót szerezni, hogy a most készülő EP Alkotmánynak az egyének és a kisebbségek jogait szabályozó fejezetébe kerüljön be az autonómia is.

Az MTI-nek nyilatkozva Tőkés a közelgő EP-választásokról elmondta: kérte tárgyalópartnereit, hogy ellenőrizzék a voksolás előtti helyzetet, nehogy ugyanaz történjen, mint három éve, amikor a választási procedúra révén a Magyar Polgári Szövetséget egyoldalúan kiszorították a választásokból. "Még mindig fennáll a veszélye annak, hogy Romániában nem érvényesül a szabad választás, de én remélem, hogy 140 000 támogató aláírással a hátam mögött elindulhatok a választásokon" ― mondta Tőkés.

Háromtagú reprezentatív erdélyi küldöttség látogatott Strasbourgba — Tőkés László EMNT-elnök, Fodor Imre SZNT-elnök és Szilágyi Zsolt politológus — tájékoztató és lobbitevékenységet folytatni. A küldöttséget fogadta Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, és tárgyaltak több EP-képviselővel.

2007. július 12. — Háromszék

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro