Őrtüzek Székelyföld önrendelkezéséért

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Csíkszeredában a Mikó-vár előtti téren fogják meggyújtani a máglyát, mindazok jelenlétében, akik hisznek és bíznak Székelyföld önrendelkezésében.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Csíkszéken is megtartandó rendezvényéről sajtótájékoztatón számoltak be a helyi szervezők Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermében.

Veress Dávid, a csíkszéki SZNT elnöke reményét fejezte ki, hogy vasárnap 17.30 órakor Csíkszék minden településén újra fellángolnak az őrtüzek kifejezve a székely nép igényét az autonómiára, valamint, hogy ez az ügy pártok feletti. A résztvevőket arra kéri, hogy a rendezvényre hozzanak magukkal egyéb világítási eszközöket – gyertyákat, fáklyákat.

Becze István, a Csíkszéki RMDSZ ügyvezető elnöke ugyancsak az önrendelkezés ügyének pártok felettiségét hangsúlyozta, hozzátéve: közösségünknek szüksége van az autonómiára, ezért nem szabad hagyni ennek lángját kialudni.

"Az őrtüzek gyújtása az önrendelkezés iránti igény felmutatásáról szól" – nyomatékosította Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke. Hozzátette, ezen igény kinyilvánításáról szólnak a hasonló rendezvények, mint a Székely szabadság napja, valamint a november 18.-án sorra kerülő Székely Nagygyűlés is. Tőke Ervin nyomatékosította: szükség van a karakán kiállásra, mert az életben semmi sincs ingyen. Az olaszországi Dél-Tirolban élők is megharcoltak szabadságukért és jólétükért. Itália legszegényebb régiójából az autonómia elérése révén, az ország egyik leggazdagabb régiójává váltak. "A jólétünkért meg kell küzdenünk" –  fogalmazott a Néppárt politikusa.

Forrás: Székelyföld.ma

 

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro