Együttes ülésre hívjuk össze az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács küldötteit

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Együttes ülésre hívjuk össze az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács küldötteit a marosvásárhelyi Vártemplomba, 2018. október 27-én, szombaton du. 4 órára.

Száz éves a Székely Nemzeti Tanács, száz éves a székely önrendelkezési mozgalom. De száz évvel ezelőtt alakult meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is, azzal a céllal, hogy a Székely Nemzeti Tanáccsal összefogva megóvja Magyarország területi integritását. Az elmúlt száz évben megváltozott a világ. Az erdélyi magyar nemzeti közösség, nagyhatalmi döntéssel kisebbségi sorsba kényszerült, ez a sors pedig meghatározta az elmúlt évszázadot. Eme két szervezet tizenöt esztendővel ezelőtt meg-, illetve újraalakult történelmi utódai ma békés módon, a jog és a demokrácia eszközeivel küzdenek az erdélyi magyar nemzeti közösség önrendelkezéséért, ezen belül pedig Székelyföld területi autonómiájáért.

Megerősítjük: „A romániai magyar nemzeti közösség a román és a magyar nép közötti történelmi megbékélésben érdekelt, abban, hogy Magyarország és Románia között hosszú távú jó viszony alakuljon ki, és a kölcsönös bizalom légkörében váljon a két ország egymás stratégiai partnerévé. Ennek azonban elengedhetetlen előfeltétele a romániai magyar nemzeti közösség számára biztosítani törvényesen elismert jogainak tényleges gyakorlását, e jogok bővítését és intézményi garanciáinak megteremtését.”

Az együttes ünnepi ülés napirendjén szerepel a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezet negyedik beterjesztése, a Romániai Magyar Nemzeti Közösség Személyi Elvű Autonómiájára vonatkozó törvénytervezet ismételt beterjesztése, a partiumi autonómia ügyének előmozdítása, a romániai magyar tanügyi autonómia bevezetése, az erdélyi közösségi rendszer átalakítása a magyarság etnikai jelenlétének és közösségi igényeinek figyelembevételével. A két testület ugyanakkor újjáalakulásának 15-ik évfordulóját ünnepli. Az együttes ülés egyben Székelyföld Autonómiájának Napjára és a november 18-i sepsiszentgyörgyi Székely Nagygyűlésre való mozgósítás és felkészülés is.

Az ülés hagyományos módon, de az ünnepi alkalomra való tekintettel is nyitott a nagyközönség és a sajtó számára. 

 

 

Nagyvárad – Marosvásárhely, 2018. szeptember 27.Tőkés László                                                                                                                  Izsák Balázs

az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke                                                 a Székely Nemzeti Tanács elnöke

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro