AGFI (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért / Advocacy Group for Freedom of Identity) Székely Nemzeti Tanács

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. december 21.

 

Erdélyi civil szervezetek jóvoltából (AGFI, CEMO, SZNT), első alkalommal sikerült tematizálni a romániai magyarokkal szembeni jogsérelmeket, az emberi jogi kötelezettségeket felülvizsgáló ENSZ mechanizmuson belül.

 

A 2006-ban létrehozott Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (Universal Periodic Review - UPR) az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ellenőrző mechanizmusa, melyen keresztül ötévente felülvizsgálják valamennyi tagállam emberi jogi kötelezettségvállalásait. A jelenlegi ciklus így, 2008 és 2013 után, 2018. januárjában harmadik alkalommal fog helyt adni Románia felülvizsgálatára. A januári Felülvizsgálat ülését megelőzően a civil szféra képviselőinek is lehetőséget adtak, hogy álláspontjaikat megosszák az adott állam emberi jogi helyzetéről.

 

A felülvizsgálat folyamatába bekapcsolódva, a kolozsvári székhelyű AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity / Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért) és a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) jogvédő szervezetek, valamint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közös konzorciumban együttműködve nyújtott be árnyékjelentést. Szigeti Enikő a CEMO ügyvezetője 2017. december 14-én fel is szólalt a konzorcium nevében a - UPR info által a genfi Nemzetek Palotájában szervezett - megelőző ülésen, a szervezetek konkrét jogi eljárásain keresztül bemutatva az erdélyi magyarságot ért sokrétű jogsérelmeket.

 

Ezen szervezetek révén először fordult elő, hogy valamely határon túli magyar közösség civil képviselői kihasználták e lehetőséget a közösségüket ért jogsérelmek megjelenítésére.

 

A közigazgatási törvény által szabályozott többnyelvűség alkalmazási hiányosságaival kapcsolatban, a kolozsvári tábla-ügy perével példázva kihangsúlyozták, hogy az 1992-es népszámlálási adatok a relevánsak a nyelvi jogok biztosításához szükséges 20%-os küszöb megállapításánál. A marosvásárhelyi, szatmárnémeti és nagyváradi utcanévtábla ügyekre hivatkozva elmondták, hogy a romániai polgármesteri hivatalok és bírói testületek az alkotmányos garanciák ellenére sem hajlandóak jogi kötőerővel bíró dokumentumokként tekinteni a Románia által aláírt és ratifikált nemzetközi egyezményekre.

 

A magyar oktatás tekintetében ismertették a vegyes iskolákban tapasztalható román nyelvi tájkép diszkriminatórikus gyakorlatát, a magyar gyerekek magyar 9. osztályba való beiskolázásának szisztematikus ellehetetlenítését és román tagozatra való átirányítását az osztályszámok indokolatlan lecsökkentése útján, illetve a Kolozs megyei magyar képzőművészeti osztályok indításának  indokolatlan korlátozását.

 

Továbbá elmondták, hogy a marosvásárhelyi hatóságok évről évre súlyosan megsértik az erdélyi magyar közösség gyülekezési jogát és véleménynyilvánítási szabadságát a Székely Szabadság Napja során tapasztalható ellehetetlenítő és megfélemlítő hatósági visszaélések útján.

 

A koalíció tagjai számos ország diplomatáival egyeztettek és konkrét ajánlásokat tettek a jogállamiságot sértő törvénytelenségek felszámolására, annak reményében, hogy hasonló tartalmú ajánlásokban részesítik a tagállamok Romániát.

 

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro