Nyilatkozat

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Az autonómia, beleértve Székelyföld területi autonómiáját is, a romániai magyarok számára közösségi jogaink intézményes garanciáját jelenti, amely nem sérti sem Románia területi integritását, sem a románság érdekeit. Az Európai Unióban működő kisebbségi autonómiák a demokrácia intézményeiként működnek, és mintaként szolgálhatnak Románia számára, miként ültetik a gyakorlatba európai módon a szubszidiaritás elvét.

Ha Románia vállalt nemzetközi kötelezettségeit teljesíti, és a közigazgatási reformmal együtt valóra váltja az ország decentralizálását, akkor megkerülhetetlen a kisebbségeknek szánt autonómiák intézményeinek létrehozása.

Ezért érthetetlen és elfogadhatatlan Traian Băsescu államelnök kijelentése: soha nem lesz autonómia Székelyföldön. A kijelentés egyenértékű azzal a megfogalmazással: soha nem lesz demokrácia Romániában. A különböző autonómiaformák intézményeit a romániai magyarok pártállástól függetlenül egységesen igénylik, és szövetségben mindazokkal a politikai erőkkel, akik valós demokráciát akarnak, valóra is fogják váltani.

Az államelnök nyilatkozata ellentmond még az általa kinevezett szakmai bizottságnak Románia politikai és alkotmányos rendjéről szóló jelentésének is, tekintettel arra, hogy Székelyföld autonómiája a jelentésbe foglalt reformjavaslatokba beleillik, sőt nem egy változatából egyenesen következik.

Számunkra ez az egyetlen elfogadható jövő. Ennek érdekében párbeszédet akarunk, az európai civilizáció alapvető értékeihez méltó együttműködést. Szász Jenő Izsák Balázs
 a Magyar Polgári Párt elnöke a Székely Nemzeti Tanács elnöke


2009. február 04. Székelyudvarhely - Marosvásárhely

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro