Közlemény a népszavazásról

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Az utóbbi időben több politikai nyilatkozat is napvilágot látott a Székely Nemzeti Tanács által a helyi önkormányzatoknál kezdeményezett, a közigazgatási határok módosítására vonatkozó népszavazások ügyében, ezért fontosnak tartunk néhány pontosítást.

A népszavazási határozatok meghozatala kizárólag a települési önkormányzatok hatásköre. Így a megyei önkormányzatok és vezetőik, bár saját hatáskörükben kezdeményezhetik hasonló határozatok meghozatalát, nem hivatottak a helyi határozatok értékelésére.

Mivel az idei helyhatósági választások eredményeként Székelyföld településein két, illetve három önkormányzati képviselői csoport (frakció) is alakult, a csoportok bármelyike benyújthatja, illetve támogathatja a kezdeményezést. A választási kampányban megfogalmazott, az autonómia-törekvéseket egyöntetűen támogató ígéretek a magyar önkormányzati frakciókat (RMDSZ, MPP) arra kötelezik, hogy támogassák a határozattervezeteket. Mi több, az SZNT elnökét a kezdeményezéssel megkeresett székelyföldi megyei jogú városok elöljárói – akik egyébként épp az autonómia érdekében kívánnak szövetséget kötni -, valamint a megyei tanácselnökök személyesen biztosították támogatásukról.

A népszavazás javasolt időpontja független a politikai küzdelmektől, hiszen az nem befolyásolja egyetlen párt, vagy független jelölt esélyeit sem a parlamenti választásokon. Mozgósító ereje azonban - mivel egy nemzetpolitikai szempontból fontos népszavazásról van szó - minden résztvevő jelölt, így a magyarság parlamenti képviselete számára rendkívül jelentős lehet. Örülünk annak, hogy a kezdeményezés jelentőségét felmérve egyre több települési önkormányzat hozza meg a népszavazást kiíró döntését, illetve nyújtja be a szükséges határozattervezetet. Ugyanakkor elvárjuk a magyar politikai pártoktól, önkormányzati szervezetektől, a közélet szereplőitől, a civil szervezetektől, minél szélesebb körben támogassák a népszavazások kiírását.

Fontosnak tartjuk az egyeztetést, az önkormányzati testületek román frakcióival, illetve tagjaival, fontosnak tarjuk, hogy a székelyföldi román közösség képviselői megértsék és támogassák a népszavazás kiírását. Félrevezetőek ugyanis politikai vezetőiknek a kezdeményezés tartalmi vonatkozásait figyelmen kívül hagyó nyilatkozatai, hiszen korántsem a viszálykeltés a cél. A közigazgatási határok módosításáról szóló népszavazás az autonómia törvényes útjának egyik állomása, törvényben előírt kötelezettség, a törvénytervezet benyújtásának előfeltétele. Székelyföld lakói, élve a közvetlen demokrácia alapvető gyakorlatával, szülőföldjük jövőjéről fognak dönteni.

Sepsiszentgyörgy, 2008.10.21.

Ferencz Csaba, alelnök

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro