Nyílt levél Daniel Constantin Horodniceanu úrnak A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyészség főügyészének

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 

Tisztelt Főügyész Úr!

 

A Székely Nemzeti Tanács elfogadhatatlannak tartja és tiltakozik az ellen, hogy az Ön által vezetett intézmény a Beke István Attila és a Szőcs Zoltán ellen összeállított vádiratban negatív színben tünteti fel a Székely Nemzeti Tanácsot, kriminalizálja a székelység legitim autonómiatörekvését, és Románia magyar nemzetiségű polgárai ellen hangolja a közvéleményt.

Az ügyészek a vádirat összeállítása során a szakma szabályait is megsértették, hiszen a büntető perrendtartás 328 cikke előírja, hogy a vádiratnak az elkövetőkre és az elkövető cselekedeteire kell korlátozódnia. A Székely Nemzeti Tanács ezzel szemben nem állt kapcsolatban sem az eljárás során meggyanúsított személyekkel, sem a feltételezett cselekménnyel.

A Székely Nemzeti Tanács teljes egészében elfogadja az Állandó Bizottság 2015. július 15-én kiadott, jelen levélhez csatolt közleményének megállapításait, és elítél minden erőszakos cselekményt, vagy akár az erőszakkal való fenyegetést is, továbbá megerősíti, hogy a Székely Nemzeti Tanács a jog és demokrácia útját járva, alkotmányos, demokratikus eszközökkel kívánja elérni immár több mint egy évtizede Székelyföld területi autonómiáját.

A Székely Nemzeti Tanács azonosul az Állandó Bizottság értékelésével, melynek megfelelően a vádirat a koncepciós perek módszereit használja, nem riadva vissza akár a hamisítástól sem, tendenciózus módon politikai célokat követ, hogy a székely közösség egészét, magát az autonómia mozgalmat helyezze vád alá, és bizalmatlanságot, akár gyűlöletet keltsen Románia többségi, román nemzetiségű polgáraiban a magyar közösséggel, a magyar közösség céljaival szemben.

            Tisztelt Főügyész Úr!

            A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyészség a jogállam fontos intézménye, amelynek szakszerű, hatékony működése az ország minden becsületes, békés polgárának érdeke. Ennek érekében elvárható, hogy európai módon viszonyuljon az ország magyar nemzetiségű polgáraihoz, ismerje azokat az értékeket, amelyek mellett Románia a kommunista diktatúra bukását követően, európai integrációja során, elkötelezte magát. A székelyek autonómiatörekvése tárgyában kérjük tekintse Ön is irányadónak az Európa Tanács 1334/2003 számú határozatának 16 szakaszát: „a központi kormányzatnak megértéssel kell reagálnia, amikor a kisebbségi csoportok, különösen, ha számottevőek, és régóta élnek egy adott területen, nagyobb szabadságot követelnek saját ügyeik önálló intézésében.”

 

 

Marosvásárhely 2016-10-24                                                               Székely Nemzeti Tanács

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro