A Székely Nemzeti Tanács holnap a Parlamentben ülésezik

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A testület a fő célkitűzésekre kívánja felhívni a figyelmet.

A Székely Nemzeti Tanács majdnem háromszáz tagja utazik Budapestre, hogy pénteken részt vegyen a testület ülésén a magyar Or­szág­gyűlésben – írta honlapján a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap

A Székelyföld területi autonómiájáért tevékenykedő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a magyar közvélemény figyelmét kívánja felhívni fő célkitűzésére. Az SZNT számít a magyar kormány támogatására, és arra, hogy a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Székelyföld közelebb kerüljön az autonómiához – jelentette a sepsiszentgyörgyi lap.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a lapnak elmondta, hogy az SZNT-nek mindig célja volt a helyi közösségek, a helyi tanácsok és a helyi önkormányzatok megerősítése, ám – mint fogalmazott – eddig nem használhatták ki az anyaországon keresztül vezető utat, pedig Magyarország támogatása nélkül nehéz eredményt elérniük.

Az SZNT rendkívül fontosnak tartja a magyar közvélemény "felrázását", hogy felhívja a figyelmet a székelyföldi autonómia megteremtésének ügyére, és ennek legkézenfekvőbb módjának a budapesti SZNT-ülést tartja a szervezet. Az ülés célja az is, hogy népszerűsítsék a Székelyföldet Ma­gyar­országon és Európában.

A pénteki SZNT-ülésen több határozattervezetről döntenek a küldöttek, olyan kérdésekről amelyek mindegyike kötődik valamilyen formában az anyaországhoz. Az egyik határozattervezet elvárásokat tartalmaz Orbán Viktor kormányának nemzetpolitikájával szemben. Egy másik elfogadásra váró határozat az európai őshonos nemzeti kisebbségek és a kulturális sokszínűség védelméről szól. Ezzel európai uniós szintű előrelépést szeretnének elérni a kisebbségek védelmében. Izsák Balázs szerint ugyanis "ha egy székelység méretű közösséget fenyeget az asszimiláció, ez nyilvánvalóan ellentétes az EU elképzeléseivel is".

Az eddig helyben, a Székelyföldön megrendezett SZNT-ülések egyikére sem sikerült akkora tömeget mozgósítani a szervezőknek, mint a pénteki budapesti ülésre. Előzetesen 297-en jelentkeztek, hogy a helyi közösségek képviselőiként Budapestre utaznak

www.dunatv.hu – 2010. november 18., csütörtök

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro