Autonómiáért az együttműködés jegyében

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A magyar ET-tagok képviselik a Székely Nemzeti Tanácsot.

A jövőben az Európa Tanács magyarországi tagjai képviselik a Székely Nemzeti Tanácsot Strasbourgban – közölte Braun Márton (Fidesz), az ET parlamenti közgyűlése magyar küldöttségének vezetője a felek szerdai budapesti találkozója után.

Braun Márton a sajtótájékoztatón elmondta, az volt a székely tanács kérése, hogy képviseljék az érdekeit Strasbourgban, s ennek, mint kifejtette: jó szívvel eleget kívánnak tenni. Valamennyien egyetértettek abban, hogy „a delegációnak feladata kell, hogy legyen, hogy képviselje a székely tanácsot, illetve a határon túli magyarok érdekeit az Európa Tanácsban”.

Az Európa Tanácsnak az emberi jogokért küzdő legfőbb európai szervezetként foglalkoznia kell a kisebbségi jogokkal és azok védelmével – mutatott rá.

Hozzátette: ez eddigi lelki kapcsolat az anyaországi és a határon túli magyarok között közjogivá válik a jövőben a kettős állampolgárság könnyített megadásával. Kiemelte még: kedvező, hogy a román kormányt alkotó pártok ugyanabba politikai családba tartoznak, mint a magyar kormánypártok. Ez egy közös gondolkodást, és egy olyan közös értékrendszert feltételez, ami bizakodásra ad okot – mondta.

Felidézte, hogy a mostani találkozó nem az első kapcsolatfelvétel volt, a székely tanács 2008-ban részt vett az Európa Tanács ülésén, de az akkor Strasbourgban volt.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott: a tanács a keddi és szerdai tárgyalásokkal részévé vált a nemzeti együttműködés rendszerének. Székelyföld területi autonómiáját azon elvek és értékek alapján szeretnék megteremteni, amelyek az Európa Tanácsa működését jellemzik. A tanács által elfogadott határozatok és ajánlások kedvezőek és kedveznek a székelyföldi autonómiai törekvésnek – fejtette ki a székely politikus.

„A mi célunk, érdekünk az, hogy ezek az értékek, elvek maradéktalanul érvényesüljenek Székelyföldön” – mondta. A teljes és tényleges egyenlőséget a székelység a saját szülőföldjén akkor és úgy tudja megélni, ha saját törvényhozó és végrehajtó intézményei vannak, úgy ahogy az Európai Unió nem egy autonóm régiójában – tette hozzá.

Kiemelte: bízik abban, hogy a magyar delegáció ebben partnerük lesz. Bíznak abban is, hogy a romániai többség ebben nem a konfrontáció, hanem az együttműködés útját látja majd.

Az autonómia megteremtése a többség és kisebbség közötti együttműködés alapján történik. Nem a konfrontáció, hanem az együttműködés útját keressünk otthon, Magyarországon és egész Európában egyaránt – mondta Izsák Balázs.

Mint közölték, a Székely Nemzeti Tanács tagjaival tartott találkozón minden frakció képviseltette magát. Kedden a tanács tagjait fogadta Kövér László házelnök is.

A tanács honlapja szerint a Székely Nemzeti Tanács 2003. október 26-án Sepsiszentgyörgyön alakult meg. A székelység közképviseleti testületeként működő szervezet célja többek között, Székelyföld őshonos lakossága, a székelység nevében igényelni és elnyerni a történelmi terület autonómiáját, nemzeti alapú eurórégióvá nyilvánítását.

A honlapon idézik az Európa Tanács ajánlását is, amely előírja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogát, hogy azokban a régiókban, ahol ezen személyek a lakosság számához viszonyítva többségben vannak, autonóm vagy helyi hatóságokkal, vagy saját történelmi és területi feltételeknek megfelelően, sajátos státussal rendelkezzenek.

www.dunatv.hu – 2010. szeptember 15., szerda
.

Hallgassa meg az ehhez kapcsolódó Kossuth rádiós anyagot is!

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro