Precedensértékű döntés született székely zászló ügyben

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A Segesvári Ügyészség minap nyilvánosságra került végzése döntő fordulatot hozhat a székely zászló kifüggesztésének ügyében. Úgy tűnik elhárulnak az eddig indokként felhozott akadályok a székely szimbólum használata elől. Az ügyészségi határozat egy történelmi közösség jelképének nevezi a székely zászlót.

Az eset ismert a Polgári Élet olvasói számára, hiszen nem kis port kavart az a tény, ahogyan a magát magyar érdekvédelmi szervezetnek valló önérdekérvényesítő közösség tagjai, avagy az említett szervezet bizalmát élvező tisztségviselők egyenesen hadjáratot folytattak a székely zászló ellen a történelmi Masrosszéken. Történt ugyanis, hogy hat makfalvi tanácsos úgy döntött kitűzik a székely zászlót az önkormányzat épületére. Talán nem meglepő, a hat tanácsos a Magyar Polgári Párt színeiben nyert mandátumot, így eleve gyanakvást kelt minden lépésük, legalábbis a tulipános tábor köreiben. Vezérük kihasználva helyzeti előnyüket rögtön szavazást kért az ügyben. Az eredmény kissé meglephette a vezért magát is, mert hű alattvalóiba annyi becsület azért még szorult, hogy tartózkodtak a kérdésben. Ez azonban nem szegte harci kedvét és mihelyt megjelent a zászló a tanács épületén úgy gondolta eljött az idő. Feljelentette falu - és nemzettársait és beindult a gépezet, hozzá az olajozást pedig biztosították a már említett önérdekféltők. Jött az alprefektusi intés is, homályos hivatkozásokkal, na meg a rendőrségi idézés. A rendőrség pedig az ügyészséghez fordult, döntsenek ők, vádat kell-e emelni a renitens tanácsosok ellen? Eddig a visszatekintés. Az igazságszolgáltatás ugyan nem a gyorsaságáról híres, de megszületett a végzés, és ez késztetett most írásra.

Két okból is.

Először is tényleg precedensértékű lehet ez a döntés. Kimondja ugyanis, expressis verbis, a székely zászló egy történelmi közösség szimbóluma és, mint olyan használható, annál is inkább, mivel nem esik a tiltott jelképek használatát szabályozó törvény hatálya alá. Ebből aztán ismét két dolog nyilvánvaló. Egy román hatóság végre elismeri, hogy a székelység történelmi közösség, történelmi tényező Székelyföldön, másrészt pedig a székely zászló kitűzése elől elhárulhatnak a törvényesség homályába bújtatott buktatók. Így hát – hajrá székelyek, tűzzük csak ki minél több helyen a lobogót!

A másik ok amiről beszéltem sokkal prózaibb és akár úgy is összegezhetném: a sánta kutya és a székely zászló esete. Az köztudott, hogy csata után sok a hős, de megdöbbenve hallom miként nyilatkozik Maros megye örökös tagságához még oly fiatal alprefektusa. Már-már az is kiderül, ha ő nem intette volna a derék marosszéki székelyeket eddig is, – hogy dugják el minél jobban a székely zászlót a tanácsterembe, a folyosóra na meg ha ott is zavarna valakit a sufniba vagy a híjuba – szóval ha ő nem óvott volna, most már székely zászlónk se lenne és akkor hiába is hozna döntéseket az ügyészség. Az üdvözlők táborát gyarapíthatja most Zsigmond Vencel polgármester is, aki csak tisztán szeretett volna látni eme kérdésben, hiszen a meghatottságtól elhomályosultak szemei mikor a polgármesteri hivatal homlokzatán meglátta az aranysávos kék lobogót a székely jelképekkel. Tehát, ő kaparta ki a gesztenyét és eddig csupán szerénységből nyilatkozta azt, hogy a rendőrség hivatalból indított eljárást. Kár volt bújkálni, hiszen az ügyészség határozatából világosan kitűnik, hogy 2009 karácsony szombatján a makfalvi hivatal tett feljelentést a szovátai rendőrségen. Ki tehette ezt a hivatal nevében?

Jeney István, Polgári Élet – 2010. augusztus 26.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro