Az SZNT-t is erősíti a katalán népszavazás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Tulit Zsombor, Gábor Áron díj átvétele - Marosvásárhely, 2009. december 19.Csinta Samu

Elemzés és díjkiosztás a Székely Nemzeti Tanács marosvásárhelyi ülésén

"A Székely Nemzeti Tanács által szervezett autonómia-népszavazást mindig is a népakarat hiteles kinyilvánításának tekintettük" — jelentette ki beszámolójában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a szervezet szombati marosvásárhelyi ülésén. Felhívta a figyelmet: a közelmúltbeli katalán voks igazolta az SZNT hazai kezdeményezésének indokoltságát, és segít abban, hogy a nem hivatalosként aposztrofált önrendelkezési népszavazás az uniós államokban általánosan elfogadott demokráciagyakorlattá válhasson.

Az elnök sikeresnek ítélte az SZNT legutóbbi kezdeményezését — az államelnöki szavazólapok érvénytelenítésére való felhívást —, mert ily módon sikerült erőteljesen ráirányítani a közfigyelmet Szé­kelyföld autonómiaigényére.

A jövőbeli feladatok közül a .sic legfelső tartomány pályázati feltételeinek teljesítését említette az elnök, valamint határozott lépések megtételét az erdélyi magyar szervezetekkel való kapcsolatépítés és együttműködés érdekében. Ugyanakkor felhatalmazást kért a küldöttektől az SZNT Állandó Bizottság számára, hogy a testület megfogalmazza a magyar kormány felé a leendő magyar kormány nemzetpolitikájára vonatkozó elvárásokat. Hasonló felhatalmazást kért a székely autonómiatörekvésekkel kapcsolatos elvárások megfogalmazására is, amelyeket az Európai Parlamentben a soron következő magyar—spanyol—belga elnökség időszakában kívánnak előterjeszteni.

Kiosztották az SZNT idei Gábor Áron-díjait is, amelyeket a székelység méltó képviseletéért ítélnek oda. A székelyföldi magánszemélyek kategóriájában Tulit Zsombor hegymászó, az intézmények között pedig a Székelyföld című folyóirat szerkesztősége kapta meg az elismerést. Kárpát-medencei dimenzióban a székely rovásírás hagyományának ápolásáért Friedrich Klára és Szakács Gábor, a Kárpát-medencén túli világból pedig a francia Bernard Le Calloc’h érdemesült a díjra.

Háromszék, 2009. december 21.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro