Háromból egy?

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

SzékelyföldÁtrajzolhatják Romániában a megyehatárokat, régiók jöhetnek létre

Romániában ismét fellángolni látszik a területi átszervezés vitája. Ezúttal Korodi Attila RMDSZ-képviselő két székely megye szakmai felmérését szorgalmazta, Izsák Balázs SZNT-elnök pedig az autonóm Székelyföld szükségességére figyelmeztetett.

Korodi Attila RMDSZ-képviselő felhívásában szakmai tanulmány elkészítésére kérte Hargita és Kovászna megye tanácselnökeit. Korodi az ismét előtérbe került területi átszervezés kapcsán szociológiai, társadalompolitikai, tulajdonjogi, közigazgatási, infrastrukturális, valamint kisebbségjogi szempontból kívánja elemezni az 1968-as megyésítés hatásait. A képviselő Traian Băsescu államfőnek arra az év eleji bejelentésére emlékeztet, amelyben az elnök ismételten kijelentette, hogy a hatékonyabb adminisztrációért a jelenlegi 41 megye helyett 9–12 közigazgatási régiót kellene létrehozni. Korodi úgy tartja, hogy a régiók átrajzolásánál figyelembe kellene venni a hagyományos, megyésítés előtti közigazgatási régiókat.

A felszólításra reagálva Izsák Balázs arra figyelmeztet, hogy Marosszék nélkül nem lehet Székelyföldről beszélni. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Korodi Attilának, valamint a három székelyföldi megye elöljárójának címzett nyílt levelében azt írta, hogy "az 1968-as úgynevezett közigazgatási reform lényege éppen az erőszakos asszimiláció, Marosvásárhely elrománosítása, a Nyárád mente, a Maros mente, a Küküllő mente és a Székely Mezőség tömbmagyarságának fellazítása és beolvasztása volt". "A Romániában küszöbönálló közigazgatási reform alkalmával létre kell hozni az autonóm Székelyföldet az SZNT által elfogadott törvénytervezet alapján, amely a székelység megmaradásának egyetlen, ma reálisnak tekinthető garanciája" – írja nyílt levelében az SZNT elnöke.

Az SZNT tervezete a három megyében található nyolc történelmi székely széket vonná különleges hatáskörökkel felruházott közigazgatási egységbe, amelyben a székek szintén autonómiát élveznének. Băsescu a közigazgatási reform előkészítésére bizottságot hozott létre, s az a föderatív berendezkedést is elfogadni javasolta.

Magyar Hírlap — 2009. március 19.

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro