Belső akarat, külső segítség

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Farkas Réka

Bíztatónak is tekinthetjük, hogy az Egyesült Államok alig két hónapja idehelyezett politikai attaséja időt és energiát szánt arra, hogy megismerje a magyarság autonómiával kapcsolatos elképzeléseit, alaposabban belelásson a romániai magyar-magyar viszonyba. Az elmondások szerint felkészülten érkezett és kérdezett, látogatása több volt protokolláris bemutatkozásnál, megpróbálta valóban megérteni a jelenlegi helyzetet és törekvéseket.

Minden jel szerint más volt ez, mint az eddig megszokott diplomata látogatások, melyek elsősorban gazdasági, esetleg kulturális együttműködési ígéretekkel zárultak, és többnyire kimerültek a hivatalos hatóságokkal folytatott udvarias eszmecserékben. Az a tény, hogy a világ egyik legnagyobb hatalma, Amerika odafigyel a térségre, kíváncsi az autonómiatörekvések lényegére, figyelemre méltó, megfontolandó románok és magyarok számára egyaránt. Pedig a civil szervezetek köntösébe bújt helyi román politikusok mindent megpróbáltak, hogy eltereljék az amerikai attasét Székelyföldről, Ioan Solomon a nagykövetségen tiltakozott az ellen, hogy "szélsőséges magyarokkal” kíván tárgyalni a megbízott. Nem járt sikerrel.

Nem tudni, milyen következtetéseket fogalmaz meg Stephen Ruken székelyföldi körútja után, s lesz-e hivatalosan vállalt álláspontja az Egyesült Államok nagykövetségének autonómiaügyben. Azonban mindenképpen jó, ha valaki a helyszínen, első kézből, magyar vezetőktől tájékozódik. Mindezt kihasználhatjuk, javunkra fordíthatjuk, segítségünkre lehetnek, de senki nem teszi meg helyettünk a szükséges lépéseket. Ha a székelyföldi önkormányzatok mernek bátrak lenni, hallgatnak az SZNT-re, és kiírják a népszavazást, a mostani körülmények között hatalmas súlya lehet az egyhangú akaratnyilvánításnak. Ha a prefektúrák meg is akadályozzák a referendum szervezését, és megkezdődnek a közigazgatási perek, bizonyítást nyer, hogy Romániában jogsértő törvényértelmezésekkel még a véleménynyilvánítás is korlátozható. És akkor súlya lehet majd a helyzetet jól ismerő, tájékozott diplomata és a háta mögött álló követség, állam véleményének.

2008. november 20. – Háromszék

SZÉKELY NEMZETI TANÁCS - CONSILIUL NAŢIONAL SECUIESC
SZEKLER NATIONAL COUNCIL

520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21
Tel.: +40 267 318.180, e-mail: office@sznt.ro
2006 - 2010 © Minden jog fenntartva! All rights reserved! Toate drepturile rezervate!

Webhosting:
serverhr.ro